Artan sorunlar nedeniyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlanacak bir önemi ve anlamı kalmadığına vurgu yapan Erdoğan Erişen, özellikle yerel basının can çekiştiğini söyledi.

            Yerel basının ana gelir kaynağı olan resmi ilan ücretlerinin ilk kez geçen yıl artırılmadığını, buna rağmen girdi kaynaklarında yüzde 50’nin üzerinde artış olduğunu belirten Erişen, şunları söyledi;

            “Resmi ilan artışı bir önceki yıl da yapılmadığı dikkate alınarak bu oran da eklenerek bir an önce günün şartlarına uygun olarak yüzde 25’den az olmamak üzere belirlenmelidir. İlan kaçağı önlenmeli, asgari kadro sayısı il nüfusuna göre yeniden tespit edilmelidir.

            Uydudan yayın yapan yerel televizyonların ödedikleri ücret, yereldeki şartlar göz önüne alınarak büyük kanalların ödediği ücretin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde yeniden belirlenmelidir.

            İnternet yasası bir an önce çıkarılmalı, gazetecilik sektörü ile ilgili odalaşma beklentisi hayata geçirilmelidir.

            Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40. maddesi dayanak olmak üzere Emeklilik Genel Müdürlüğü’nce yapılan duyuru ile 2.5 yıllık fiili hizmet indiriminden yararlanılacak sürelere izin ve tatil günleri ile rapor ve eğitim dönemlerinin dahil olmadığı açıklanmıştır. Bu açıklama 4 Kasım 2017’de yapıldı.

            Bilindiği gibi meslektaşlarımızın 2008 yılı öncesi 5 yıl olan yıpranma süresi, basın kartı şartına bağlanılarak 2,5 yıla indirilmişti. Şimdi bu sürenin fiilen 2 yılın altına inmesi söz konusu. Yazılı basında halen 9 bine yakın fikir işçisi meslektaşımız çalışmakta, bu meslektaşlarımızın 3 bin kadarı basın kartı taşımaktadır. Yapılacak yeni düzenleme ile basın kartı şartının kaldırılarak, 2,5 yıllık süre üzerindeki izin vb. hesap dışı dönemlerin iptalini istiyoruz.

            Tüm bu beklentilerimizin gerçekleşerek, sorunların ortadan kaldırıldığı 10 Ocakları bayram gibi kutlamak dileği ile tüm meslektaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” Haber Merkezi

 
Editör: Haber Merkezi