Ordu Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Mecliste, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, botanik park ile ilgili sorulara cevap verdi.

Botanik parkı devraldıktan sonra 200 bin lira işletme maliyetini olduğunu gördüklerini ifade eden Enver  Yılmaz, toprağın verimsiz hale geldiğini belirtti. "Bizim ya toprağı başından sonuna kadar doldurup bir mekanizmayla taşıyıp oraya getirmemiz ya da bu konuyla ilgili zaten davalı olan Orman Genel Müdürlüğü ve Müteahhit arasındaki süreci sonuna kadar beklememiz lazımdı" diyen Yılmaz; " bunun üzerine alanın şehir hastanesi olarak değerlendirilmesine karar verildiğini belirtti.

"Hukuken taraf değiliz"

Üniversite içinde tıp fakültesi için alınan alanın da hastane yapımına uygun olmadığının anlaşıldığını ifade eden Yılmaz; "Sağlık Bakanımızın Ordu ziyaretinde, üniversitenin içinde tıp fakültesi için alınan 70 dönümlük yer gezilir iken bu alanın fizîken hastane yapımına uygun olmadığını, çok engebeli ve bayır olduğunu, kot farkından dolayı maliyetleri çok ciddi şekilde artıracağını gündeme getirmişler. Daha sonra Orman Bakanlığımız, sayın Başbakan Yardımcımız ve Sağlık Bakanımız bir araya gelerek, bizim de görüşümüzü almak suretiyle botanik parka hastanenin yapımı konusunda bir talepte bulundular. Hukuken biz işin hiç bir tarafı değiliz. Yer bizim değil, yer bize verilmiş fakat bizim açımızdan da sorunlu bir yer, yatırım yapılamayacak bir yer ve hepsinden daha ötede bizim buraya esas fiili olarak girip dikeceğimiz ağaç ve toprağa ilişkin yatırımın da yapılmadığı bir yer. Bunun üzerine devlet şöyle bir karar verdi. 700 milyon liraya mâl olacak şehir hastanesi mi, 12 milyon liralık yapılmış olan bir botanik parkın kaldırılması mı? Burada, arazinin konjonktürü yani çevre yolunun hemen kenarda olması, üniversiteye yakın olması, Ordu'nun 8 tane ilçesinin gidiş geliş güzergahında olması ve şehre olan mesafesi dikkate alındığında ve Isparta Şehir Hastanesi projesinin birebir uygulanabileceği fizikî düzlük ve metrekarede olması sebebiyle bu alana ilişkin bakanlık nihai kararını verdi. Şehir hastaneleriyle ilgili resmi süreci başlatmış olduk. Bizim tahsisimiz iptal edildi." dedi.

Botanik park gerekli mi?

İşin ilgili birimlerinin Orman ve Sağlık Bakanlığı olduğunu vurgulayan Yılmaz; "Burada biz resmi olarak işin tarafı değiliz. Botanik Parkın, Büyükşehire tahsis edilmesi, bu alanın mülkiyetinin bizde olduğu, karar vericinin bizim olduğumuz anlamına gelmez. Akıl var mantık var ben büyükşehir belediyesi ya da ilçe belediyesi olarak, ayda 200 bin maliyetli çalışmayan bir sistemi neden alayım. Türkiye'nin en yeşil illerinden birine botanik park gerekli midir. Biz bir Adıyaman, bir Gaziantep değiliz. Bunu da tartışalım. Tepenin başına hastane yapacak halimiz yok." diye konuştu.

Atatürk heykelleri yeni yerlerinde

Son günlerde sıkça tartışılan Atatürk heykelleri konusuna da değinen Yılmaz; Ulubey'deki Atatürk heykelinin bugün yeni yerine taşınacağını ifade etti.

Yılmaz, şöyle konuştu: "Ulubey'deki arkadaşlarımız ve projesinde olduğu gibi heykelimizi  bugün taşıyacağız. Yeri de kararlaştırıldı, tören ve program yapmaya da müsait olduğundan Ziraat Odasının hemen önündeki alan olacak. Projedeki yeri de o. Görevli arkadaşlarımız gerekli hassasiyeti de göstermek suretiyle, Ulubey'deki Atatürk büstümüzü yeni yerine nakletmiş olacaklar. Perşembe'deki mevcut Atatürk heykelimizin olduğu yer ile ilgili konuya şöyle bir açıklık getirmek istiyorum. Perşembe'de bir sahil düzenlemesi yapıyoruz. Hem düğün salonu hem de orada bizim çevre düzenlememizin içinde yap işlet devret modeliyle arkadaşlarımız kısa bir süre içinde ihalesini yapacaklar. Burada düğün salonu var idi ancak yıkılmıştı. Mevcut yerinden alınacak, şehrin olabilecek en güzel yerine mevcut Atatürk büstünü biz taşıyacağız." dedi.

Mekanın vasfı değişti!

Muhalefetin sorusu üzerine Altınordu rıhtımdaki ışıklı Atatürk panosunun yeni projede olmadığını söyleyen Yılmaz; " İskele bahçe adı altındaki rıhtım bölgesinde 1970 yılında yapılmış, bir portreyi ışıklandırmışlar. Birincisi 1970 yılında yapıldığından artık demirin demir özelliği kalmamış,ikincisi biz o alanı bir işletmeciye tahsis ettik, üçüncüsü hiçbir yerde kayıtlı değil bu. Yani ne belediyede, ne Samsun Bölgede sit alanında kayıtlı, ne özel mülkiyette kayıtlı. Oraya bir iyi niyet çerçevesinde arkadaşlarımız geçmiş dönemlerde koymuşlar. O mekanın vasfı değişti. O mekanda daha önce yaya trafiğine kapalı bir güzergahtı orası. Şimdi bisikletle binip rıhtımın en uç noktasına kadar gidebiliyorsunuz. Burada bir Atatürk portresinin birincisi projede olmadığından dolayı, ikincisi ise hemen bizim yan tarafımızda Rüsumat var. Sahilde o proje içinde Atatürk portresi çalışmamız yok" diye konuştu. Haber Merkezi/Neşe Çakar

Editör: Haber Merkezi