Kış mevsimine girilmesi sebebiyle soba ve kaloriferlerin yakılmaya başlandığına, lodos ve inversiyon olayının yaşanabileceğine ve ısınma araçlarından karbonmonoksit gazı ile zehirlenmelerin olabileceğine dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Dr.Çetin Gündoğdu, vatandaşların karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Vatandaşlarımızın ısınma araçları ile ilgili yanlış bilgileri, kullanım hataları ve ihmalleri sonucunda soba, şofben, kombi ve bacalardan kaynaklanan zehirlenmeler yaşandığını belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr.Çetin Gündoğdu, “İlimizde de zaman zaman ölümle sonuçlanan karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanmaktadır. Bu tür vakaların önüne geçmek için, Sayın Valimiz başkanlığında yapılan İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi toplantısında, basın-yayın organları vasıtasıyla Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlarımızı bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik yayınlar yapılması kararı alındı. Bu karar doğrultusunda Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce bilgilendirici yayınlar hazırlandı ve basın-yayın kuruluşlarımıza Valilik aracılığıyla gönderildi” dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr.Çetin Gündoğdu, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak önlemler hakkında da şu bilgileri verdi:

Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Alınacak Önlemler

Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda bilgisizlik, tedbirsizlik ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmesi vakaları ile sıklıkla karşılaşmaktayız.

Zehirlenmeye sebep olan karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellemek suretiyle zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbon monoksit gazı ısıtma ve ısınma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur.

Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlarda, açık ocaklar, bacası iyi çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi