Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş 31. Vergi Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Baş; “Şubat ayının son haftasında kutlanmakta olan Vergi Haftası bu yıl 24 Şubat -29 Şubat tarihleri arasında kutlanacak. 1990’dan bu yana yapılan vergi haftalarının amacı; vatandaşlarımızın vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlıklarını arttırmak, toplumda ve özellikle yarının mükellefleri ya da yöneticileri olacak gençlerimiz üzerinde sağlıklı bir vergi bilincini oluşturmak ve idare-mükellef ilişkilerini uyumlu hale getirmektir.” dedi.

Ordu Defterdarlığı’nın bu anlamda farkındalık yaratan çalışmalar, ziyaretler ve tanıtımlar yaptığına değinen Baş; “ Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak Ülkemizde dolaylı vergilerin bütçe içindeki payının yüksek olmasının mali güç ilkesinin önemli bir sapması olarak görüyoruz. Dolaylı vergilerin toplanma kolaylığı gibi büyük bir üstünlüğü olmakla birlikte yapısı gereği vergi adaletini bozmaktadır.  Günümüzde çağdaş vergileme sistemlerinde dolaysız vergilerin daha önemli olduğu düşünüldüğünde dolaylı vergilerin ağırlıkta olduğu bir ekonomide gelir dağılımında eşitlik sağlamak da zorlaşmaktadır. Anayasamızın 73’ncü maddesinde yer alan “Mali Güç” kriteri; yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması prensibinin vergi sistemimize hakim olmasını, harcama ve tüketimden değil, kazanç üzerinden vergi alınmasını istiyoruz.” dedi.

“Beyanname veren mükellef sayısını artırmalıyız”

Ülkemizde çalışanların maaşlarından kesilen stopaj vergisinin, kurumlar vergisinden daha fazla olduğunu belirten Baş; “Ülkemizde kaynaktan vergi kesmek yerine beyanname veren mükellef sayısını artırmalıyız. Bu artış vergi bilincinin artmasını sağlayacaktır. Vergi bilincinin yüksek olduğu toplumlarda vatandaşlar ödedikleri vergilerin kendilerine ne şekilde döneceğinin dolayısıyla ödedikleri vergilerin nerelere harcandıklarını bilirler, bunları sorgularlar ve bunun neticesinde üzerlerine düşen vergi ile ilgili yükümlülüklerini daha bilinçli olarak yerine getirirler.  Biz; 115 bini aşan serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile mali idarenin en büyük destekçisiyiz. Çağdaş vergileme sistemlerinde meslek mensuplarına duyulan ihtiyaç önemli bir konuma sahiptir. Çünkü vergi kanunlarının karmaşık ve sık sık değişen bir yapıya sahip olması yükümlünün kazancını beyan ederken kafasının karışmasına dolayısıyla da uyması gereken kurallardan sapmasına yol açabilmektedir. Diğer taraftan vergi idaresinin sayıları milyonları bulan yükümlüleri tek tek denetlemesi de imkânsızdır. Bu anlamda Mali Müşavirlerden daha etkin faydalanılmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Maliye teşkilatının, Meslek mensuplarımızın, Mükelleflerimizin ve tüm Vatandaşlarımızın, Vergi Haftası'nı kutluyorum.” diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi