Seminere Oda Başkanı Bahadır Baş, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, E.KDV Şube Müdürü M. Kemal Oktar, Boztepe Vergi Dairesi Müdürü Cabir Akın, Oda Başkan Yrd. Ercan Yurttaş, Oda Sekreteri M. Ender Sönmez, Oda Saymanı O. Murat Gür, Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Kır, meslek mensupları ve stajyerler katıldı.

 

E.KDV Şube Müdürü Kemal Oktar; ‘‘Eski nesil ödeme kaydedici cihazlara ilişkin 01.10.2018 tarihinden başlayacak uygulama TÜRMOB ve Odaların girişimi ile 01.01.2019 tarihine ertelenmişti  İşletme defteri ve basit usul, defter beyanda tutulan firmalar bunun dışında kalan mükellefler için satışların beyanı başlayacak. E-Defter, E-Fatura uygulaması ile ilgili şuan ki mevzuata göre 2017 yılı cirosu on milyonu geçen firmaların 01.01.2019 tarihinde itibaren e-Defter ve e-Fatura kullanmak zorunluluğu başlayacak olup, mükelleflerin Aralık ayı içerisinde müracaatlarını yapmaları gerekmektedir. 2017 yılı satışları beş milyonu geçen ve internet yoluyla satış yapan firmalarında e-Arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu vardır. 7143 sayılı bir yapılandırma yasası meslek mensuplarının katkısıyla birlikte başarıyla uyguladık. Tutar olarak değerlendirdiğimizde  vergi anlamında yaklaşık yetmiş milyar, SGK anlamında da yaklaşık on üç milyara yakın yapılandırma müracaatı gerçekleştirildi. Bu müracaatların altı milyon adedi vergi idaresine bir milyon üç yüz otuz bin civarı ise SGK’ya da müracaat olarak gerçekleştirildi. Fakat müracaatlarda yüzde kırk birinin ilk iki taksitlerinin  ödenmediği, matrah artırımlarının taksitlerinin ödenmediği tespit edilmiştir. Bu hususta özellikle sayın Genel Başkanımız Masis Yontan, sayın Genel Sekreterimiz Yahya Arıkan’ın ve Genel Saymanımız Emre Kartaloğlu’nun öncelikli ve ivedi çalışmasıyla beraber yapılandırılması bozulanların 31 Ocak tarihine kadar gecikme zamlarıyla ödenmesi halinde ödeme planlarının ve haklarının devam edeceğine dair ilk çıkacak torba yasaya madde ilave edildi. Burada özellikle matrah artırımlarında bozulan taksitlerin inceleme sebebi ve bir daha aftan yararlanamama gibi sonuçlar doğurması mükellefler açısından risk oluşturmaktaydı. Bu konuda tasarının yasalaşmasını bekliyoruz. TÜRMOB ve Odalar mesleğimizle ilgili sorunları takip ediyor ve bununla ilgili alternatif çözüm önerilerini de ortaya koyuyor. Beyanname imzalama hadlerindeki sınır kaldırılarak bütün beyannameler imzalama kapsamı içine alınması, Mücbir sebeplerden meslek mensuplarının yararlanması, doğum yapan bir meslektaşımız doğum yaptığı için bir mücbir sebep hakkına sahip olması, Yaşanabilir, gerçekten uygulanabilir bir mali tatil önerisi, Beyanname verme sürelerinin gerçekten 2004’ten önce olduğu gibi düzenlenmesi, Meslek mensuplarının hakkaniyet ölçüsüne uygun sorumluluk yüklenmesi konularında önemli çalışmalar yapılıyor.’’dedi.

 

E.KDV Şube Müdürü Kemal Oktar; ‘‘Bugün birlikte 2018 yılında KDV’de neler olmuş onları birlikte değerlendireceğiz. 7103 sayılı kanun meclise sunulduğunda hepimizin çok güzel bir beklentisi oluşmuştu. 2019 yılında Devreden KDVler kalmayacaktı. Bundan sonra devirleri gelir ve kurumlar vergisi matrahları gider yazacaktık, geçmişten gelenleri Maliye Bakanlığı bütçe olanakları çerçevesinde iade etmeye çalışacaktı. Bu beklenti içerisindeyken tasarı genel kurulda birden bire o madde çıkartıldı. Hepimiz hayal kırıklığına uğradık, KDV ile ilgili en önemli beklentimizdi. ’’dedi. Haber Merkezi

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi