Kamuya ait taşınmazlarda kiracı olarak hayatlarını devam ettiren işletmeciler yıllık kira artış dönemlerine denk gelen ÜFE oranlarının yüksek çıkması nedeni kiraların kabul edilemez oranda artması konusunda çözüm bekliyorlar.

Altınordu’da; Çarşamba Pazarındaki kiracı esnaflar, Altınordu Belediyesi’ne ait kiralık dükkanlardaki esnaflar, Büyükşehir Belediyesinin tüm ilçelerde 500’e yakın kiracısı başta olmak üzere % 45 e varan kira artışları ile karşı karşıyalar.

“Mağduruz!”

Kira mağdurlarından Park İşletmecisi Tahsin Berber; “Zaten enflasyon nedeni ile işlerimiz büyük ölçüde daraldı. Ülkemiz 2 yıldır darbeciler ve dış güçlerle mücadele ediyor. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bu mücadelede topyekün bir savaş veriliyor. Bu kapsamda istihdam seferberliği adı altında kampanyalar yapılıp özellikle kira artışları konusunda düzenlemeler yapılıyor, Kanun Hükmünde Kararnamelerle kira artışlarına müdahale ediliyor. Ancak artış oranları ÜFE üzerinden yapılmış sözleşmeler ise kapsam dışı bırakılıyor. Böyle olunca da kamu kiracıları olan bizler % 45 e varan artışlarla karşı karşıya kalıyoruz.  Bu, kabul edilemez ve ekonomik olarak sürdürülemez bir artıştır. Esnaf odamız bize sahip çıkmalıdır’ dedi.

Kira mağdurlarından kantin işletmecisi Yusuf Emre Aktaş ise; ‘Türkiye çapında birçok Belediye Encümen kararları alarak 2018 ve 2019 yılları için bu duruma müdahale ediyor ve bazıları kiraları arttırmazken bazıları çok cüzi artışlarla kiracılarına destek veriyor. Milli Emlak kendisine ait tüm yerler için Genel Müdürlüklerce karar alıp makul oranlarda zam yapıyor” şeklinde konuştu.

 Çay Ocağı İşletmecisi Ramazan Yazar ‘Bizler çok zor durumdayız. Bu artışlarla neredeyse işletmelerimizi kapatacak duruma geldik. Yetkililerin bu duruma müdahale etmesini bekliyoruz. Bizler yarattığımız istihdam kapasitesi ve vergilerimizle şehrimize katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bizlerin kapanması kimseye bir fayda sağlamayacak. Lütfen bu sesimizi duyun, esnaf odamız bize sahip çıksın” diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi