Altınordu ilçesi Karapınar Mahallesi’nde bulunan Katı Atık Ayrıştırma ve Gruplama Tesisine ilçe belediyeleri tarafından toplanarak getirilen atıkların çevreyi kirletmeden ve koku yapmadan daha düzenli bir şekilde tesislere alınması için “Atık Kabul ve Depolama Sistemi” kuruldu.

 

Sistem tam otomatik çalışıyor

 

Tam otomatik olarak çalışan sistem, kameralarla 24 saat takip ediliyor ve tek kişi tarafından uzaktan kumanda edilerek yönetiliyor. Türkiye’de çok az sayıda benzeri olan atık kabul ve depolama sisteminde, ilçelerden kamyonlarla getirilen atıklar yere dökülmeden doğrudan konteynerlere dökülüyor. Toplam 320 m3 hacme sahip konteynerlere aynı anda 7 kamyon atık boşaltılıyor. Konteynerlere boşaltılan atıklar, taşıma bantlarına aktarılarak buradan atık ayrıştırma sistemine yükleniyor.

 

Kirliliğin ve iş kaybının önüne geçildi

 

Ülkemizdeki benzer tesislerde çöp kamyonları tarafından getirilen atıklar, ilk olarak yere dökülerek buradan iş makineleri yardımıyla ayrıştırma ve gruplama tesisine alınıyor. Bu durum aşırı derecede kirliliğe ve iş kaybına neden oluyor. Atık kabul ve depolama sisteminde ise getirilen atıklar yere dökülmediğinden dolayı kötü koku, sızıntı suyu vb. oluşumlar engellenmiş oluyor. Sistem tam otomatik olarak çalıştığı için zaman ve işgücü kaybı olmuyor. Bu sayede verimli ve çevreyi koruyan bir hizmet anlayışıyla ayrıştırma ve gruplama işlemi yapılıyor. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi