Dünya turizm profesyonellerinin küresel turizmi yaymaya çalıştığı uluslararası en eski turizm sivil toplum örgütü olan SKAL Dernekleri Federasyonu Karadeniz Kulübü Başkanı Ahmet Kaan Kaya, Ordu’da son  5 yıl içerisinde bir turizm atağı gerçekleştiğini dile getirerek, yaz dönemindeki hareketliliğin kış dönemine de yansıması gerektiğini belirtti.

Konaklama merkezleri açısından Ordu’da son dönemde ciddi yatırımlar oluştuğunu ifade eden Kaya; “Fakat bu yapı kırsalda aktif hale geçemedi. Kırsalda ve özellikle yaylalarda konaklama tesisleri yapılırsa daha turizmde atak daha da büyüyecektir. Oteller ve restaurantlarla birlikte turizm genele yayılmak zorunda.  Karadeniz turizmde son 5 yılda parlayan bir yıldız.”dedi.  

“Akdeniz’deki hatalar yapılmamalı”

Karadeniz turizmcisinin Akdeniz ve Ege’de yapılan hataları yapmaması gerektiğine değinen Kaya; “Bu bölgelerde birdenbire fazlasıyla bir yapılaşmaya gitti. Bunlar misafir ağırlamak adına doğru yapılaşmalar değildi. Şimdi onların hatalarını çekiyorlar. Özellikle Doğu Karadeniz’in Arap dünyası tarafından da çok tercih edilen bir yer olmaya başlaması bakımından ciddi anlamda buralarda da yapılaşmalar olmaya başladı. Bu doğru bir şekilde yapılmalı ki hem Karadeniz kazansın. Gereksiz betonlaşmadan kaçınılmalı.” diye konuştu.

“Bilinçli yatırım şart”

Ordu’da turizmde son 5 yılda ciddi bir gelişme olduğuna değinen Kaya şöyle devam etti; “Gelen misafirler artık kültürel farklılıklar göstermeye başladı. Sadece yerli turistler ağırlanırken, Ordu artık yabancı turistlere de hizmet eder haline geldi. Doğayı bozmadan, doğru yatımlarla hareket edilirse Ordu birçok şehre fark atabilir. Şu anda şehir merkezinde açılan oteller konaklama için yeterli. Ordu’da yaz sezonu sadece iki ay var bu zamanda oteller dolu. Ama sezon 2 aydan ibaret değil, geriye kalan 10 aylık kısmın da düşünülmesi gerekiyor. Otellerin belirli bir periyotta açılması lazım. Doluluk oranları yüzde 70’lere ulaştığında yeni oteller açılmalı. Yatırımcı bu noktada bilinçlendirilmeli. Yaz ayında yüzde 100’ü yakalamak önemli değil. Bir yılı dolu dolu geçirmek gerekiyor. Ordu henüz turizmde kış hareketliliğini yaşamadı. Havalimanının da olgunlaşması, tam kapasite çalışması lazım ki, kış hareketliliği yaşanabilsin.”

“Kış turizmi için farklılık aranmalı”

Turizmi destekleyecek alternatif alanlarda desteklemeler yapılması gerektiğini ifade eden Kaya; “Sanayileşme, farklı iş kolları, sanatsal kültürel etkinlikler, spor faaliyetleri ve sağlık turizmi gibi alternatiflerle kış turizmi atağa geçirilmeli. Turizm deyince sadece yaz aklımıza gelmesin bir yılı bütün olarak düşünmeliyiz.” dedi. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

 

 

Editör: Haber Merkezi