Ordu Mali Müşavirler Odası, 27 Aralık 2019 Cuma Günü 10.00 – 12.30 saatleri arasında Ertuğrul Yüksel konferans Salonu’nda “DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU UYGULAMALARI’’ konulu seminer düzenledi.  Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, İSMMMO Mesleki Gelişmeleri İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal KARAOĞLU, Disiplin Kurulu Başkanı Murat BAŞARAN SAĞRA, meslek mensupları, stajyerler ve muhasebe çalışanları katıldı.

 

VERBİS’e kayıt süresi uzatıldı

Seminer açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Bahadır Baş; Çok değerli hocamız, çok değerli meslektaşlarımız değerli stajyer arkadaşlarımız sizleri Ordu Mali Müşavirler Odası Kurulları ve şahsım adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Yılın Bitmesine 3 gün kalmış, sabah saat 10 ve bütün arkadaşlarımız bütün neşesi  ve aydınlığıyla buradalar, geldiğiniz için katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Başlamadan önce küçük bir müjde vererek başlayalım. Verbis’e kayıt süresi 30 Haziran 2020 tarihine kadar uzatıldı.

Değerli meslektaşlarım Kişisel Verileri Koruma Kanunu 01.01.2020 yaşantımıza girecek, bunun çeşitli yükümlülükleri ve sorumlulukları var. Uygulamanın özü kişilerin özel nitelikli verilerinin, bilgilerinin gizli kalması ve üçüncü kişilerle paylaşılmamasını içeren bir düzenleme. Doğru bir uygulama ama bir kısmında noksanlık var, devlet kuralları koyuyor bunu ister on bin liraya yapın ister yirmi bin liraya yapın diyor, olağanüstü derecede bunu fırsata çeviren kişiler var, bunun bir makul sınırı olmalı bunun bir tarifesinin olması gerekir. Ticari yaşamda yer alan firmalarımız KVKK’nun uygulanması nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşıyor. Fiyatlar yetmiş, seksen binlerden başladı şimdi yirmi, otuz binlere indi.  İşetmelerimize yazık oluyor bu konuda bir ücret tarifesi olması lazım.

Kişisel Verilerin korunması ile ilgili ikinci eğitimi yapıyoruz. Bu eğitim için İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir’e ve İstanbul Mali Müşavirler Odası eğitim kadrosunun değerli hocasına bu yoğunlukta bize zaman ayırdıkları için teşekkür ediyorum.

Değerli meslektaşlarım; yılın son günlerine geldik. Bugün odamızda 23. Seminerimizde buluştuk. Öncelikle e-arşiv fatura hal kanununa tabi olan komisyoncu ve toptancı mükellefler için 01.01.2020’de uygulamaya başlanıyor. Burada çeşitli sorunlar var, Mali mühürü henüz gelemeyenler var. Sıkıntılar var. E Uygulamalarda yaşanan değişim Muhasebeyi de 01.01.2020 tarihinden itibaren yakından etkileyecek. Mükellefleriniz zorunluluk kapsamında değilse e-arşiv fatura konusunda entegratör firmaya yönlendirmeyin ve uygulamaya ocak/Şubat/Mart’ ta siz yön verin.

 

Mali müşavirlerin gücünü arttırmalıyız

Mali Müşavirler İşledikleri suçlardan kamu görevlisi gibi yargılanıyor, ama ücretlerini tahsil ederken özel sektörde yer alıyor. Mali Müşavirlerin müşterileri karşında daha özgür ve daha güçlü olabilmeleri için ücretlerinin tahsilinde yeni bir sistem bulunması lazım. 110 bin Mali Müşavir var bu ülkede; 52 bin tane büro sahibi meslektaşımız var, kayıt dışı ile mücadele etmek istiyorsak mali müşavirlerin bazı alanlardaki gücünü arttırmalıyız. Yüz onbin Mali Müşavirin denetim gücünden yararlanmalıyız. Kayıtdışılık ile etkin mücadele ancak bu şekilde olabilir. Mali Müşavirlerin ücretlerinin tahsili mükellefler karşısında daha güçlü olması için yeni bir yola yeni bir anlayışa ihtiyaç var.

2020 yılının mesleki sorunlarımızın çözüldüğü, birlik ve beraberlik duygularımızın güçlendiği, meslektaşlarımızın bol kazanç elde edeceği ama sağlığımızı kaybetmeyeceği bir yıl olmasını diliyorum. Dedi

 

İSMMMO Mesleki Gelişmeleri İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Karaoğlu; Ordu eğitimi bizim için çok farklı oluyor. Karadeniz eğitimlerine geldiğimiz zaman biz kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Sayın İstanbul SMMM Odası Başkanımız Yücel AKDEMİR’e de bizleri tekrar bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Eğitimimize başlamadan önce İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanımız Yücel AKDEMİR’in çok sevgi ve selamlarını sizlere iletmek istiyorum. ’dedi.

 

Seminer sonunda plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaket takdim edildi. İSMMMO Mesleki Gelişmeleri İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Karaoğlu’na plaketini Oda Başkanı Bahadır Baş takdim etti.Haber Merkezi

 

 

 

Editör: Haber Merkezi