Ünye-Fatsa ilçeleri arasında denizden 350 metre mesafede mahalleyle iç içe olan ormanlık alanın kesilerek Entegre Mekanik Ayırma Biyokurutma ve Transfer İstasyonu Tesisleri yapılmak istenen araziyi görmek ve halkla bilgi alış verişi yapmak için bölgeye giden Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Gül Ersan ve yönetim kurulu üyeleri Coşkun Özbucak, Ertuğrul Gazi Gönül’ü karşılayan mahalleliler, çöp arıtma tesisine karşı olmadıklarını ancak mahalle içindeki ormanın kesilerek çöp tesisi yapılmasını istemediklerini dile getirdiler.

 

Nöbete başlayacaklar

 

Mahalleliler dernek yöneticilerine çöp tesisi yapılmak istenen alanın ve bölgenin özellikleri hakkında bilgi verdiler. Bölgenin önemli bir su kaynağı alanı olduğunu, sahilinde mavi bayraklı kumsalı-denizi olduğunu dile getirdiler.  Tesisin yapılmasını engelleyeceklerini belirten mahalleliler, çadır kurarak nöbete başlayacaklarını söylediler.

 

Çevre Derneğinden destek

 

Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Gül Ersan, dava için sadece hukuki mücadelenin  yetmediğini belirterek; "Dava açıldıktan sonra eğer mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermezse duruşmalar devam ederken ormanı kesip inşaata başlayabilirler. O nedenle mümkün olduğu kadar çevremizdeki insanlara bu durumu duyurmamız gerekir. Bu sadece burada yaşayanların değil hepimizin sorunu. Yerleşim yerinin hemen bitişiğine ve tamamı ormanlık olan alana böyle bir tesis yapılamaz. Proje Tanıtım Dosyasında ‘Proje alanı ve yakın çevresinden herhangi bir akar dere ya da kuru dere geçmemektedir.’ deniyor ama görüyoruz ki ormanın hemen yanında, yaklaşık 25 hanenin kullandığı su kaynağı var.

Proje Tanıtım Dosyasında ‘Proje alanı, herhangi bir turizm alanı veya turizm merkezi içerisinde bulunmamaktadır.’ deniyor ama proje alanına 350 metre uzaklıkta mavi bayraklı sahiliniz var. Ayrıca proje alanının bitişiğinde mezarlık var. Tüm bu nedenlerle buraya bu tesis kurulamaz. Biz de dernek olarak elimizden geleni yapacağız.” dedi.

 

Bölge sakinleri ise görüşlerini şöyle dile getirdi:

 

Ayhan Yılmaz: "Bizi buradan kovmak istiyorlar. Denize yakın, evlerle iç içe. Burada kokudan duramayacağız. Biz istemiyoruz. Bize mi sordular yapmaya karar verdiklerinde? Yapılacak işin bir buçuk dönüm olduğunu söylüyorlar. Bizi kandırmaya çalışıyorlar. Parça parça yapacaklar. Proje alanı 50 dönüm. Burada tesis istemiyoruz. Davamızı açıyoruz. Başkan buraya gelsin, baksın. Hemen aşağıda 23 evin paylaştığı suyumuz var.”

 

Havva Şimşek: “ Müsaade etmeyeceğiz. Nöbet tutacağız. Başkan buraya gelsin görsün. En önde biz kadınlar olacağız, izin vermeyeceğiz. Çevre Derneğine teşekkür ediyoruz, geldiler. Diğer partiler, belediye başkanları da gelsin buraya.”

 

Şengül İrişme: “Yurtdışından kesin dönüş yaptım buraya geldim. Uykularım kaçıyor. Burnumuzun dibinde olmaz bu. Herkesi kandırıyorlar. Buraya mesire yeri, parklar yapsınlar.”

 

Nazlı Küthüda: “Denizle doğanın iç içe olduğu bir yerde böyle bir tesis olmaz. Köy halkı hayır diyor. Yerleşimin olmadığı yere yapılmalı tesis. Buraya gelip bizim de görüşümüzü almalılar. Enver Yılmaz’a sesleniyorum: Aklı olan, vicdanı olan buraya çöp tesisini yapmaz.”

 

Hakan Şen: “Hasta olduğum için İstanbul’dan geldim. Temiz hava var diye. Çöp istemiyorum.” Ordu Yorum

           

           

 

Editör: Haber Merkezi