Türkiye’nin geleceğine değer katmayı amaçlayarak fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik hedefler belirleyen Turkcell, 2016’da Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlatılan ve okullara teknoloji laboratuvarlarının açıldığı “Zekâ Küpü” projesiyle bu kez de Ordu’daki genç dâhilere destek oluyor. Altınordu ilçesine bağlı Kökenli Köyü Ortaokulu öğrencilerinin, kısıtlı imkânlarla hayata geçirdiği teknoloji projeleri, Turkcell Zekâ Küpü sınıfıyla taçlandı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Missouri eyaletinde yapılan First Lego League (FLL) World Festival Turnuvası’nda Bilim Kahramanları Derneğinin de desteğiyle Türkiye'yi temsil eden ve Proje Jüri Özel Ödülü'nü kazanan Kökenli Ortaokulu’nun genç dâhileri, geleceğin teknolojilerini artık “Zekâ Küpü” sınıfında geliştirecek.

 

Dünyaya uzanan teknolojik başarı

Sadece 15 öğretmen ve 200 öğrenciye sahip Kökenli Ortaokulu’nda, etraftaki diğer köylere de hizmet verdiğinden, çocukların büyük kısmı her gün Ordu-Uzunisa dolmuşlarıyla Taşlıboğaz’a kadar gelip, 1 km yürüyerek okula ulaşırken köyde, her türlü maddi engeli aşmayı başaran öğrenciler, imkânların kısıtlı olduğu bu okulda mucizelere imza attı. Okulun şartları ve onları zorlayan diğer sebeplere aldırmadan bir robotik takımı kuran Kökenli Ortaokulu öğrencileri, dünya çapında başarılar kazandı. Bu çalışmalar sırasında, onların en büyük destekçisi ise köyün imamı Ahmet Yeşilalan oldu. Takımın adeta ana sponsorluğunu üstlenen Yeşilalan, öğrencilerle birlikte robotik öğrendi; onları bu organizasyonlarda hiç yalnız bırakmayarak tüm seyahatlere katıldı. Hatta cuma namazı öncesi cami minaresinden anons yapıp, namaz çıkışında çocuklar için yardım topladı. Tüm yardımları robotik çalışmalar yapan çocuklar için kullanan Ahmet Yeşilalan, köy halkının da bu çalışmalara destek vermesini sağladı. Destekleri karşılıksız bırakmayan Kökenli Ortaokulu Robotik Takımı, ilk olarak 80 ülkede yapılan Bilim Kahramanları Buluşuyor First Lego League (FLL) turnuvasının İzmir ayağında, 34 okulun katıldığı bölgesel turnuvada Proje Jürisi Ödülü’nü kazanmayı başardı. Devamında İstanbul’da gerçekleşen ulusal turnuvada da takım, “Yenilikçi Çözüm Ödülü”nün sahibi oldu. Bilim Kahramanları Derneğinin de desteğiyle Kökenli’nin çocukları Amerika’nın Missouri Eyaleti’nde yapılacak World Festival Turnuvası’nda Türkiye’yi temsil etme hakkını kazandı. Buradan da elleri boş dönmediler. Onlara güvenen imamı ve cemaati yanıltmayan Kökenli Ortaokulu’nun parlak öğrencileri, 40 ülkeden 105 takımın katıldığı o turnuvada “Proje Jüri Özel Ödülü”nü kazanarak, eşsiz bir başarı hikâyesinin de sahibi oldular.

 

“Bu topraklarda binlerce ‘Aziz Sancar’ var”


Kökenli Ortaokulu’nda düzenlenen lansmanla proje tanıtımı gerçekleştirilirken, programda konuşma yapan Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, “Ana odağında teknoloji üretmek olan bir şirket olarak, dijital ihracat için yola çıktık. Türkiye’yi Endüstri 4.0’da bir üst lige çıkartacak ‘Yerli ve Milli Yapay Zekâ’yı üretme yolunda yeterli donanıma sahip insan kaynağının yetişmesine büyük önem veriyoruz. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde de bu amaçla insana yatırımımızı hızla sürdürüyoruz. Biz biliyoruz ki bu topraklarda binlerce ‘Aziz Sancar’ var. İmkân verilirse, cesaretlendirilir ve yol gösterilirse inanıyoruz ki, bizleri gelecekte temsil edecek bu öğrencilerimiz ile dünyada yapay zekâ ve kodlama alanlarında üretici konumunda bir ülke olacağız.” ifadelerini kullandı.

 

“Kökenli’den Nobelli bilim insanlarının çıkmasını umuyoruz”


Zekâ Küpü sınıfının açılışında konuşan ve sorumluluk, farkındalık ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemine değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı ve Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler ise, “Tüm çalışmalarımızı bu üç kavramın ışığında gerçekleştiriyoruz. Bizim için teknolojik gelişmeler kadar sosyolojik altyapıya yaptığımız yatırım da önemli. Bu kapsamda önceliğimiz eğitim. Eğitim pahalı bir iş; ama cahilliğin bir ülke ekonomisine maliyeti çok daha yüksek. Benim de içinde yetiştiğim Ordu’nun Kökenli Köyü’nde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayla geleceği şekillendirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje ile Kökenli’de yeni Nobelli bilim insanlarının çıkacağını ümit ediyoruz. Kökenli Köyü bizim için bir çekim merkezi oldu; bu çocukların ise geleceğin yıldızları olacağına inancımız tam. Ay tutulur, güneş tutulur ama yıldızlar tutulamaz.” dedi.

 

Ordu’nun zekâ küplerinin mevcut projeleri ise şöyle:

FLL Robotu: 2018 yılı Bilim Kahramanları Buluşuyor FLL (First Lego League) turnuvasının teması olan “Hidrodinamik Suyun Yolculuğu” temasıyla ilgili pist üzerinde hazırlanmış, görevleri belirlenen bir süre içerisinde tamamlayan bir robot.

 

Hava Durumu İstasyonu: Havadaki sıcaklığı, nemi, basıncı, yağmuru, rüzgârı ve rüzgâr yönü değerlerini anlık olarak ölçen, hava sıcaklığının düşmesi veya yağmur yağması durumunda telefon üzerinden uyarı vererek, olası kötü hava koşullarını önceden bildiren bir proje. Bu proje sayesinde Kökenli Köyü’nde yaşayan ve fındık yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçiler, anlık olarak telefonlarında bulunan uygulamadan hava durumunu kontrol edebilecek, gerekli tedbirleri önceden alabilecekler.

 

Çizgi İzleyen Robot – Mbot: Çizgi İzleyen Robot, belirlenen bir pist üzerinde çizgiyi takip eden bir robot projesidir. Öğrenciler Mblock programı aracılığıyla Mbot’ları kodlayarak siyah çizgi üzerinde robotu hareket ettirebiliyor.

 

Toprak Analiz Küpü: Toprağın nemini, hava kalitesini, güneş ışığı şiddetini, havanın sıcaklık ve nemini sensörlerle ölçerek, toprak kalitesini analiz eden ve o anda ekim yapılıp yapılamayacağı ile ilgili bilgi veren bir proje. Arduino ve çeşitli sensörler kullanılarak yapılan bu projede, mobil uygulamadan toprağın durumuyla ilgili bilgiler alınabiliyor.

 

2016 yılında başlatılan Zekâ Küpü projesi kapsamında, bugüne kadar toplamda 19 ilde, 24 laboratuvar ile çocukların teknoloji deneyimine ortak olunurken, 2018 yılı sonuna kadar 8 ilde daha 10 yeni laboratuvar kurularak hızla büyümesine devam edecek proje ile üç yıl içinde 50 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi