Jandarma dün sabah saatlerinde olay yerine gelerek, şirketin şantiye kurabilmesi için güvenlik önlemi aldı. Mahalle içinde ve Çatalpınar ilçesinden köye giriş yolu da kesildi. Jandarmanın engeline karşın halk, bahçelerden geçerek şirketin çalışmasını engellemeye çalıştı. Yaşanan arbede sırasında gözaltına alınan Mehmet Tali, daha sonra serbest bırakıldı.

“Halkın sesine kulak verin”

Ordu Çevre Derneği daha önce hukuksal ve meşru mücadele süreci hakkında halkı bilgilendirmişti.

Bu konuda değerlendirme yapan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül " Başından beri halkla birlikteyiz. Her dakika haberleşiyoruz. Halk toprağına,  suyuna sahip çıkıyor. Dere zaten küçük. Korgan’ın kanalizasyonu da bu dereye bırakılıyor, peynir tesisinin kirli suları da buraya akıyor. Halkın sesine kulak verilmeli." dedi.

Ordu Çevre Derneği YK Üyesi, Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak  ise, "Halk ısrarla HES istemiyoruz, diyor. Halkın talebi önemli değil mi? Ülkenin her tarafı; dereler, ormanlar rant kapısı oldu. İklim değişikliğinden söz ediliyor ancak iklimi alt üst edecek çalışmalardan da geri durmuyorlar. Doğal yaşam yok oldu. Ekoloji Birliği olarak meşru direnme hakkını kullanan Korgan halkını yanındayız.” diye konuştu.

Daha önce de engellenmişti!

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül’ün verdiği bilgiye göre, daha önce de dere yatağında çalışmaya başlayan şirket, halk tarafından çıkarılmış ve jandarma çağrılarak tutanak tutturulmuştu.  HES için imar değişikliğine gidilmiş, halk 1600 itiraz dilekçesini Ordu Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne vermişti. Birkaç kez dereye giriş yapma girişimi engellenmişti.

Gönül, ayrıca şu bilgileri verdi: “HES şirketi bir ay kadar önce yasadışı çalışma yaptığı ve Korgan Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Çünkü Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü imar planı değişikliğini askıya çıkarıp itiraz süreci devam ettiği için.

 Daha sonra ise 1630 Korganlı yurttaş ve Ordu Çevre Derneği ile birlikte, Ordu Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü’ne itirazda bulunuldu. ÇED raporuna göre ruhsat alanı içeresinde bulunan şahıs arazileri istimlak edilmesi gerekirken istimlak yapılmamış. HES şirketinin ruhsatı aralık ayında bittiği için yasadışı da olsa bir an önce çalışmak istemektedir.

 12 /08/2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na imar planının iptal davası açılacak.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi