Ordu genelinde 4-5 ve 10-11 Nisan’da yaşanan soğuk havanın fındığa zarar verip vermediğinin tespit edilmesine dair, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odalarının yaptığı çalışma tamamlandı. Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 800 metrenin altındaki fındık bahçelerinde herhangi bir zararın tespit edilmediğini belirterek, 800 metrenin üzerindeki bölgelerde ise sadece lokal bölgelerde, don yatağı olan ve kuzey yamaçlardaki küçük alanlarda zararların olduğunu, bunun da geneli etkilemeyeceğini ifade etti.

Zarar sadece lokal alanlarda

800 metrenin üzerindeki görülen bu zararın 800 rakımın üzerindeki bütün bahçeleri kapsamadığına değinen Yılmaz; “800 metre rakımın üzerinde yaşanan  eksi değerler fındığı olumsuz etkilediği ve bir miktar zarara neden olduğu görüldü. Sadece kuzey yamaçlarda ve don yatağı  olarak tabir ettiğimiz dona açık alanlarda bir zarar var. 800 metrenin üzerindeki lokal alanlarda görülen zararın miktarı ise şu an net değil. Bunu ancak havaların ısınması ile bir hafta içerisinde görebileceğiz. Genelleme yaptığımızda 800 metrenin altında herhangi bir zarar yok, 800 metre üzerinde de sadece lokal alanlarda bir miktar don zararı var.” dedi.

“Bahçe bakımı ihmal edilmesin”

Genel anlamada geçtiğimiz yıl gibi fındıkta büyük bir don sıkıntısının söz konusu olmadığına değinen Yılmaz; “Bu tespitleri yaparken, bahçelerimizde sürgün kurumalarının ve fındık  kozalak akarının çok miktarda gözüktüğünü tespit ettik.  Üreticilerin, bahçelerin bakım, budama, gübreleme işlemlerini yapmaları gerek. Kozalak akarı ile mücadele zamanı henüz geçmedi. Fındığın dört buçuk denilen döneminde kozalak akarı ile mücadele edilmeli. İlaçlı mücadele için vatandaşlarımız İl, İlçe Tarım Müdürlüklerine mücadele etsinler.” diye konuştu.
Ordu yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

 

Editör: Haber Merkezi