Fındık kozalak akarının 2 formu bulunduğu belirtilerek; “Birinci türü dişi ve erkek çiçek tomurcuklarında beslenerek kozalaklar oluşturmaktadır. Ayrıca yaprak tomurcuklarında beslenerek bu tomurcukların kurumasına neden olmaktadır. İkinci türü ise kozalak oluşturmamakta, dişi ve erkek çiçek tomurcuklarında beslenerek zarar yapmaktadır. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında yaprak koltuklarındaki yeni oluşan tomurcuklarda oburca beslendiklerinden muazzam uç kurumalarına sebep olmaktadırlar.” denildi.


Ekonomik kayıplara neden oluyor…

Fındık kozalak akarlarının fındığın sürgün tomurcuklarında erkek ve dişi çiçeklerde beslenerek büyük ekonomik kayıplara neden olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “ Beslenme sonucu kozalaklar oluşmakta ve verimi doğrudan etkilemektedir. Kozalaklar kısa sürgünlerde genellikle uç tomurcuklarda, uzun sürgünlerde ise uçtan önceki orta kısma yakın tomurcuklarda oluşmaktadır.

Her iki türün de beslenmesi sonucunda dişi ve erkek çiçekler, tomurcuklar dökülerek kuru sürgünler oluşmaktadır. Fındık kozalak akarı sadece fındık çeşitleri üzerinde beslenmekte, başka konukçuları bulunmamaktadır. Bu yaşam döngüleri içerisinde doğal düşmanlarından olan tripsler, örümcekler fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunmakta ve fındık kozalak akarlarıyla beslenmektedir. Yıl boyunca faaliyetlerini sürdürerek kozalak akarlarını baskı altında tutmaya çalışmaktadırlar.

Mekanik mücadele, kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntemdir. Kışın yapraksız dönemde kozalaklar toplanıp bahçe içinde bir yere bırakılmalıdır. Kesinlikle yakılmamalı veya gömülmemelidir. Kozalakların içi diğer faydalı akar ve böcekler için de bir barınak yeridir. Fındık kozalak akarları çok yavaş hareket ettikleri ve olumsuz çevre şartlarından çok çabuk etkilendikleri için kozalakları terk edemezler ve kuruyan kozalaklar içinde besin bulamadıkları için ölürler.” Haber Merkezi

 


Editör: Haber Merkezi