Keskin yaptığı açıklamada şunları ifade etti.1948"de Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluşunun yıldönümünü vesilesiyle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır. Her bir Dünya Sağlık Günü için önemli halk sağlığı sorunlarından birisi belirlenmekte ve çeşitli etkinliklerle gündeme getirilmektedir. 2014 Dünya Sağlık Günü'nün konusu vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlenmiştir dedi.

Vektörle bulaşan hastalıklar enfekte sivrisinek, kene. kum sineği (tatarcık) gibi artropodaiarın sokması. ısırması île bulaşan enfeksiyon hastalıklarıdır. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün %17'sini vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunu tahmin etmektedir. Sıtma, dengue, chikungunya, san humma, Japon ensefaiiti, lenfatik filariasis, leishrnaniasis, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tularemi gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturmaktadır.

Dünyada ölüme en fazla sebep olan vektörle bulaşan hastalık sıtmadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında 627.000 kişinin hayatını sıtma nedeniyle kaybettiği tahmin edilmektedir. Sıtmaya bağlı ölümlerin %90'ı, Afrika kıtasının Sahra Çölü'nün altında kalan bölgeden olup %77!si de beş yaş altı çocuklarda görülmüştür. Son yıllarda uluslararası seyahat ve ticaretin artması, iklim değişikliği gibi çevresel faktörler nedeniyle vektörle bulaşan hastalıklarda artış izlenmektedir,

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı halk arasında sakırtlak olarak bilinen kenelerle bulaşan tehlikeli bir hastalıktır. Hastalıkta ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, kırıklık, karın ağrısı, buiantı-kusma, ishal gibi belirtiler olur. Cilt kanaması, ağızdan kan gelmesi, idrar ve dışkıyla kan gelmesi görülebilir Bu hastalık en çok tarım çalışanlarında, hayvancılıkla uğraşan kasap-çoban~et ve et ürünü işleyen kişilerde, veterinerlerde evcil hayvanlarla teması olanlarda görülür.

Keneler doğada yaygın olarak ormanlar çayırlar.bahçeler ve hayvan barınaklarında bulunur, hayvan ve insanlardan kan emerek beslenirler. Bu sırada hastalığı bulaştırırlar. Hastalık hayvanlarda belirti vermez, ancak insanlarda öldürücü olabilir.

Keskin konu hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra ise sonuç olarak hastalıktan nasıl korunacağı hakkında da bilgiler verdi.

Keskin;Hastalıktan korunma için kenelerin bulunabileceği yerlerde dolaşırken kapalı giysilerle kol ve bacaklar çıplak olmayacak şekilde giyinilmelldîr. Çizme, eldiven giyilmeli, çıplak ayakla dolaşılmamak pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Çiftlik hayvanları ile uğraşanlar da bu tedbirleri almalı, eldiven giymelidirler. Hayvan üzerindeki kenelere çıplak elle dokunulmamalı, hayvanların kenelerden arındırılması için tarım müdürlüklerinden bilgi alınmalıdır. Ormanlık, çayırlık alanlara gidenler, hayvanlarla teması olaniar vücutlarında ve giysilerinde kene kontrolü yapmalı, kene varsa çıplak elle dokunmadan, bir pens, cımbız, eldiven, peçete veya bez gibi bir Darıyer yardımı ile keneyi uzaklaştırmaya çaiışmalidır. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal ortaya çıkması halinde hemen sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır dedi.Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi