Sokağa çıkma yasağına rağmen tarımsal üretim faaliyetlerinin devam ettiği ilimizde hastalıkla mücadele çalışmalarının yapıldığı bir fındık bahçesini ziyaret eden Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz burada yaptığı açıklamada; "Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan külleme hastalığı son yıllarda fındık bahçelerinde sıklıkla görülmektedir. Hastalıkla mücadele edilmediği takdirde ciddi verim ve kalite kayıpları oluşabilmektedir. Hastalık ile mücadelede öncelikli olarak kültürel mücadele yapılmalı bu kapsamda fındık bahçelerinde dip sürgünü temizliği ve budama işlemeleri aksatılmadan yapılmalıdır. İçinde bulunduğumuz Mayıs ayının ilk haftasında ise daha önceki yıl külleme hastalığı görünen bahçelerde kükürt kullanılarak kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kükürt kullanılması durumunda kozalak akarına karşıda mücadele edilmiş olacaktır. Önceki yıllarda hastalık görülmeyen bahçelerde ise hastalık belirtilerine göre kimyasal ilaçlama yapılmalıdır" dedi.

Hastalık belirtileri ve ilaçlı mücadele hakkında bilgi veren İl Müdürümüz; "Külleme hastalığı belirtilerini ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde gösterir. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Külleme hastalığında, yapraklardaki belirtiler yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir. Hastalık etmeninin, yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda üst kısımlarda renk açılımları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye, kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşmakta; ilerleyen dönemlerde renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir. İlk ilaçlamaya Külleme Hastalığının belirtilerinin görülmesi ile birlikte fındık kozalak akarı zararlısı da dikkate alınarak Kükürt kullanılarak başlanmalıdır. Uygulamanın ardından yağmur yağması durumunda ilaçlanma tekrarlanmalıdır. Mücadele 10-15 gün ara ile en az 3 tekerrür olacak şekilde tekrarlanmalıdır. 2. ve sonraki ilaçlamalarda Bakanlığımız tarafından külleme hastalığı için ruhsatlandırılan ilaçlardan herhangi birisi kullanılabilir. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılık olduğunu belirten İl Müdürümüz; "İlaçlama faaliyetlerinden arıların zarar görmemesi için su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması, ilaçlamaların akşamüzeri arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması ayrıca zirai mücadele zamanı gelmeden bir hafta önceden arıcılarımızın arılarını mümkün mertebe 6 km. uzağa yerleştirmeleri gerektiğin vurguladı. Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi