Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gülce Taştemel sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde ve yerde yapılması, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerektiğini dile getirerek Kurban Bayramında doğru beslenme önerilerinde bulundu: “ Kurban Bayramında şeker ve şekerli gıda tüketiminin yanı sıra et tüketimi de oldukça artmaktadır. Sağlıklı bireyler günde 100-150 gr arası et tüketmelidir. Kırmızı et vücudumuz için gerekli, biyolojik değeri yüksek demir minerali, çinko magnezyum, konjuge linoleik asit, kaliteli protein, doymuş yağlar ve niasin içermektedir. Ancak yanlış pişirme yöntemleri ile hazırlanmış, fazla miktarda et tüketimi sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi, gut hastalığı ve kansere neden olabilecek kadar tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları olanların; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunanların ve ileri yaşlardakilerin bayram beslenmesine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.”dedi.

KURBAN ETİNİ SEBZE VE MEYVE İLE BİRLİKTE TÜKETİN


Kurban Bayramında, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dyt. Gülce Taştemel  konuşmasına şöyle devam etti: “ Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş kurban etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, fırında pişirme, haşlama, ızgara gibi yağsız pişirme yöntemlerini tercih etmeli ve kızartmalardan kaçınmalıdır. Kurban eti bir gün sonra tüketildiğinde hem lezzeti artar, hem daha kolay pişer hem de hazımsızlık şikayetlerini ortadan kalkar. Etin yanına mutlaka C vitamininden zengin mevsim yeşillikleri, sivri biber, domates gibi sebzeler tüketilmelidir. Hayvanların sakatat kısımları daha fazla kolesterol ve doymuş yağ içerdiklerinden tüketilmemeye özen gösterilmelidir.” diye konuştu.


KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALIDIR?


Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı için çok önemli olduğunu hatırlatan Dyt. Gülce Taştemel; kurban etlerinin tek yemeklik olacak şekilde parçalara ayrılıp paketlenebileceğini, bu etlerin buzlukta birkaç hafta -2 derecede saklanabilirken -18 derecede daha uzun süre saklanabileceğini ve buzu çözünen etin hemen pişirilip tekrar dondurulmaması gerektiğini söyledi.
 

BAYRAM ZİYERETLERİNE AÇ GİTMEMEYE ÖZEN GÖSTERİN


Bayram ziyaretleri nedeni ile öğünlerde sarkmalar, yemek düzeninin bozulması gibi problemlerle karşılaşılabilindiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gülce Taştemel;  “    Bayram ziyaretlerinde et tüketimi arttığı gibi şeker ve şekerli besin tüketimi de artmaktadır. Bu nedenle de bayram ziyaretlerinde kontrollü et tüketiminin yanında bu besinlerin tüketiminde de dikkatli olunmalıdır. Ziyaretlere giderken çok aç olmamaya özen gösterilmelidir. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur ve tatlılar tadımlık miktarlarda yenmelidir. Aşırı şeker ve unla hazırlanmış yiyeceklerin tüketimi kontrol altına alınmalı ve böylece  fazla kalori yüklenmesi önlenmelidir. Yediklerimizi dengelemek için bol fiziksel aktivite yapılmalı ve günde 8-10 bardak su içilmelidir.” dedi.Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi