Lösemili Çocuklar Sağlık Eğitim Vakfı (LÖSEV) Doğu Karadeniz Bölge Sorumlusu Sümeyra Bilen ve Batı Karadeniz Bölge Sorumlusu Nazlı Battal il ziyaretleri kapsamında Ordu’ya geldi. Ordu’da LÖSEV’e 191 hastanın kayıtlı olduğunu belirten LÖSEV temsilcileri, “Bütün kanser hastalarına oranla aslında bu biraz az bir rakam. Bu yüzden ziyaretlerimizde bir taraftan da bütün hastalara ulaşmaya çalışıyoruz.” dedi.

2 gün boyunca Ordu’da bulunan LÖSEV temsilcileri, ilk gün resmi ziyaretlerin yanı sıra özel bir okulda öğrencilere konferans verirken 2’nci günde ise aile toplantıları ve ev ziyaretleri yaptı.

1998 yılından bu yana lösemili çocukların, hem sağlık alanında hem psiko-sosyal hem de maddi anlamda destekçisi olan Lösemili Çocuklar Sağlık Eğitim Vakfı (LÖSEV) Doğu Karadeniz Bölge Sorumlusu Sümeyra Bilen, hastalara ve yakınlarına ulaşabilmek adına il ziyaretleri düzenlediklerini, bu ziyaretlerin hastaların sürecine olumlu yönde katkı sağladığını belirtirken “İldeki önemli noktaları ve yetkin kişileri ziyaret ederek işbirliği sağlamaya çalışıyor ve hastalara daha iyi hizmet vermek adına neler yapılabiliri konuşuyoruz. Bunun yanı sıra il ziyaretlerinde aile toplantıları yapıyor, bize kayıtlı hastalarımızın evlerini ziyaret ediyor, onların yanında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. Ev ziyaretlerinde özellikle yeni tanı almış hastalarımızı ziyaret etmemiz, onların bu zorlu süreçlerini en azından bir parça rahatlatmış oluyor. İl ziyaretleri kapsamında zaman zaman etkinliklerimiz, partilerimiz ve aile toplantılarımız oluyor. Bu etkinliklerle de hastalarımızı ve ailelerimizi sosyal açıdan desteklemeye çalışıyoruz. İl ziyaretleri içerisinde kardeş okul seminerleri vererek illerde bulunan çocuklarımızın kanser hastalığına karşı bilinçlenmesini sağlıyoruz.” dedi.

 

Ordu’da LÖSEV’e 191 hasta kayıtlı


Ev ziyaretlerinde, Karadeniz’in kozmopolit şehirleri olmaları nedeniyle daha çok Trabzon ve Samsun’a yoğunlaştıklarını ifade eden Sümeyra Bilen, “Giresun ve Ordu’ya geldiğimizde aileler çok mutlu oldular. Kendilerini önemsenmiş hissetmeleri ve yanlarında olduğumuzu bilmeleri onlara güç verdi. LÖSEV’in daha görünür olmasını istiyorlar, il ziyaretleri de bu anlamda çok faydalı olmuş oluyor. Hem hastalarımızı ziyaret ediyoruz hem de buradaki kurum ve kuruluşlarla bağlantıya geçmiş oluyoruz. Ordu, Giresun ve diğer Karadeniz illerinde LÖSEV’in görünürlüğünü daha da artırmaya çalışacağız. Ordu’da LÖSEV’e 191 hasta kayıtlı. Bütün kanser hastalarına oranla aslında bu biraz az bir rakam. Bu yüzden bir taraftan da bütün hastalara ulaşmaya çalışıyoruz. Sizlerin de etrafında yaşı ya da kanser türü fark etmeksizin kanserli hastalar var ise bize yönlendirmeniz, o hastalar ulaşabilmemiz bizim için çok değerli. Samsun ve Trabzon’a şube açmaya yönelik bir çalışma içerisindeyiz. Çünkü hem Samsun’da üniversite hastanesi hem de Trabzon’da Farabi Hastanesi birçok ilden gelerek yoğun bir şekilde tedavi görülen hastaneler olduğu için oralarda şube olması hastalara daha hızlı ulaşabilmemiz için önemli bir durumda.” şeklinde konuştu.

 

Lösemi tanısında ilk durak Lösante!

Lösemi tanısı konmuş bir çocuğun ilk olarak Ankara’daki LÖSEV’e bağlı Lösante Hastanesi’ne başvurması gerektiği çağrısında bulunan Batı Karadeniz Bölge Sorumlusu Nazlı Battal, “Bizim Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki LÖSEV’e bağlı Lösemili Çocuklar Köyümüz var. Lösemili Çocuklar Köyü tamamen lösemi ve kanser hastası çocuklarımız için kurulmuş bir köy. Burada doğal yaşam söz konusu. Çocukların doğal olarak beslenebileceği türden bir köy. Lösante Hastanesi ise Lösemili Çocuklar Köyü ile aynı konumda yer alıyor. Lösante Hastanesinde ücretsiz tedavi gören çocuklar, maddi durumları kötü olduğundan dolayı ebeveynleri ile birlikte Lösemili Çocuklar Köyünde konaklıyorlar. Yiyecekten barınmaya kadar ihtiyaçlarını tamamen LÖSEV karşılıyor. Tedavi olacakları vakitlerde ise LÖSEV’e bağlı olan ambulans, servis gibi araçlar yardımıyla ulaşım sağlanıyor. Lösante Hastanesi, tamamen ‘Bir tuğla da sen koy!’ kampanyasıyla yapılmış bir hastane. Normalde hematoloji ve onkoloji dışında diğer branşlar da var ama bunlardan dışarıdan gelen kişiler ücret karşılığında yararlanabiliyorlar. Orada sadece lösemili bir çocuk ücretsiz olarak tedavi görebiliyor. Ama bunun için de Lösemi tanısı konmuş bir çocuğun bir ay içinde Lösante Hastanesine başvurması gerekliliği bulunuyor. Çünkü eğer bir ayı geçtikten sonra, başka bir hastanede tedaviye başlamış ise hastanedeki doktor onun aldığı kemoterapiyi ve kürü bildiği için başka bir hastaneye nakil edilmesi riskli bir durum teşkil ediyor. Ne Lösante Hastanesi ne de farklı bir devlet hastanesi bu duruma kesinlikle izin vermiyor. Bu yüzden eğer lösemi tanısı konmuş bir çocuk var ise ilk önce Lösante Hastanesine başvursun çünkü boş yatağımız var ise hemen kabul ediliyor. Hastanemizde şu anda bizim 400 adet yatağımız var ama bunun 75’ini kullanabiliyoruz çünkü geri kalan yataklara ruhsat verilmiyor. Bu ruhsat için de şu anda yoğun çaba gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dolandırıcılara dikkat!

Özellikle son dönemde kanser ve benzeri hastalıklardan nemalanmaya çalışan dolandırıcılara karşı mücadele ettiklerini belirterek halkı, dikkatli olmaları konusunda uyaran Nazlı Battal, “Kapı kapı dolaşıp bizim adımıza para toplamaya çalışan insanlar türedi ve son dönemde de sayıları oldukça arttı. Altını çizmek istiyoruz ki LÖSEV kesinlikle elden para toplamıyor, kapıları dolaşıp elden para almıyor. Asla böyle bir bağış sistemimiz yok. Biz sadece bağış yapmak isteyen kişilere ya da kurumlara, banka hesaplarına gidip oradan LÖSEV bağış hesabına para yatırabilecekleri ile ilgili bilgilendiriyor ya da vakfa yönlendiriyoruz. Bunun dışında eğer gelip bizim adımızı kullanarak para toplamaya çalışırlarsa insanlar kesinlikle itibar etmesinler ve onları hiç vakit kaybetmeden polise bildirsinler. Çünkü bu kişiler, insanların en hassas noktasını kullanarak para toplamaya çalışıyorlar.” dedi. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu/özel

Editör: Haber Merkezi