Sadece düğün değil; kutlama, asker uğurlama gibi yerlerle, spor müsabakası öncesi ve sonrası toplanılan yerleri ve bunların dışında meskûn mahallerde balkon ve pencerelerden bireysel kutlama amaçlı silah atımını kapsayan kanun teklifinde pek çok detay düşünülmüş.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Milletvekili, sosyal devletin temel ödevlerinden birinin de, vatandaşlarının yaşam hakkını savunmak, sosyal hayatlarını devam ettirirken bulunduğu her ortamda huzur içinde olmalarını sağlamak olduğunu ifade etti. Düğünlerde sözümona eğlence amacıyla havaya atılan mermiler yüzünden anne kucağındaki bebeklerin hayatlarını kaybettiğini hatırlatan Adıgüzel, tekliflerinin Meclis’te kabul edilmesi durumunda sadece düğünlerde silah atımı değil genel anlamda bireysel silahlanma sonucu oluşan karanlık tablonun da ortadan kalkacağı iddiasında.

 

Mustafa Adıgüzel’in kanun teklifinde ister düğün ya da kutlama olsun ister başka bir gerekçe herhangi bir yerde silah patlamasının önüne geçilmesi görevi o ilin valisine veriliyor. Tüm düğün benzeri organizasyonlar için önceden tedbir alınması ve kolluk güçlerinin ilgili mekanda bulundurularak caydırıcı etki yaratılması hedefleniyor. Kolluk güçlerinin ihmali olması durumunda çok ağır yaptırımlar düşünülmüş. Ayrıca teklif, mahalle ya da köy muhtarlarına da sorumluluk getiriyor. Muhtarın silah kullanan kişiyi kollaması ya da eksik bilgi vermesi halinde yargılanması söz konusu olacak.

 

Havaya ateş edene ağır cezalar gelecek

 

Kişilerin huzurunu bozacak, onları tehlikeye düşürecek şekilde silah kullanan, havaya ateş açan kişilere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası düşünülmüş. Teklife göre bu cezada indirime gidilemiyor ve para cezasına çevrilemiyor. Cezaların caydırıcı olmasının tek yolunun bu olduğunu vurgulayan ADIGÜZEL, amaçlarının birilerini cezaevine atmak değil, bu anlamsız bireysel silah suçlarını önlemek olduğunu ifade ediyor.

 

Alo silah kullanım ihbar hattı

 

Ayrıca teklifte bir “Alo Silah Kullanım İhbar Hattı” düşünülmüş. İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak bu ihbar hattı sayesinde vatandaşlar çok hızlı bir şekilde şikayette bulunabilecek ve de yapılan ihbarların adlı ya da idari takibi kayıt altına alınacak. Yani yapılan bir ihbar havada kalmayacak, unutulmayacak. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi