OrduYorum/Hasan Özata/ Özel Röportaj
      Son günlerde basında yaşanan tarafsızlık ihlalleri hakkında konunun uzmanı olan ve aynı zamanda RTÜK üyesi olan Sayın Ali Öztunç ile konu hakkında röportaj yaptık. Sayın Öztunç konu ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
H.ÖZATA. SAYIN ÖZTUNÇ, RTÜK’TE YAŞANAN KAVGA VE TRT’NİN TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİĞİ İDDİALARINA NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?   
TRT HERKESE EŞİT DAVRANMAK ZORUNDADIR.
      ALİ ÖZTUNÇ:  Kamu yayıncısı TRT herkese eşit davranmak zorundadır. Sadece bir adayın değil tüm cumhurbaşkanı adaylarının çalışmalarını faaliyetlerini ekrana getirmek zorundadır. Çünkü TRT yi diğer özel yayın kurumlarından ayıran en önemli özelliği kamu kurumu olmasıdır. TRT yetmiş milyonun vergileri ile ayakta duruyor olmasıdır. TRT nin tüm çalışmalarında tüm birimlerinde 70 milyondan alınan vergilerin payı vardır. Onun için TRT Sayın Erdoğan’a da, sayın ihsanoğlu’na da, sayın demirtaş’a da eşit sürede yer vermek zorundadır. Bu seçim cumhurbaşkanlığı seçimidir. Siyasi parti seçimi değildir. Yani bu seçimde siyasi partiler yarışmıyor. Üç isim üç Türkiye vatandaşı cumhurbaşkanı adayı oldu onlar yarışıyorlar.
 ANAYASAL BİR KURUM OLAN RTÜK’TE HERKESE EŞİT DURMAK ZORUNDADIR.
     H.ÖZATA:  SAYIN ÖZTUNÇ, YA RTÜK?
DİLSİZ ŞEYTAN OLMAYACAĞIZ, HAKSIZLIĞA İSYAN EDİYORUZ.
     ALİ ÖZTUNÇ;  RTÜK TRT ye de eşit durmak zorundadır. Ama RTÜK’e bakıyoruz, benimde üyesi olduğum Radyo Televizyon Üst Kuruluna AKP kontenjanından seçilen üyelerin maalesef sayın başbakanın adaylığından kaynaklı sayın başbakana olan koltuk borçlarını ödüyorlar. Bu kabul edilemez. Biz ne söylersek söyleyelim bizi dinlemiyorlar. Kulakları var duymuyorlar, gözleri var görmüyor, vicdanlarını ise söylemeye gerek duymuyorum çünkü nasırlaşmış durumda. Biz asla dilsiz şeytan olmayacağız muhalif üyeler olarak.
MAHKEME KADIYA MÜLK DEĞİLDİR
             O yüzden haksızlığa isyan ediyoruz. Biz haksızlığa isyan ediyoruz. AKP kontenjanından seçilen arkadaşları da uyarıyoruz devletin kurumudur burası devletin kurumu kimsenin babasının çiftliği değildir. Mahkemede kimseye mülk değildir. Ona göre dikkat etsinler ona göre davransınlar mahkemenin kadıya mülk olmadığını bilsinler.
H:ÖZATA; RTÜK’ÜN TRT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?
TRT’DEKİ YAYIN İHLALLERİNE GEREKLİ UYARIYI BİZ UYGULARIZ.
       ALİ ÖZTUNÇ;  TRT RTÜK tarafından denetlenen bir kuruluştur. TRT bize bağlıdır. Daha doğrusu biz denetliyoruz. TRT deki yayın ihlallerine gerekli uyarıyı biz uygularız. Bu sigara konusunda para cezası keseriz TRT bunu ödemek zorundadır. Başka bir konuda biz ilgili bakana yani şuan ki bakan sayın arınç’a cezai müeyyideyi yollarız Sayın Arınç’ta TRT yi uyarır. Nitekim son seçimde 9 dosyası geldi tarafsızlığı ihlal ettiği gerekçesi ile YSK bunlardan üçüne net yanıt verdi.ve ceza verdi.uyarı cezası verdi bir tanesine.diğerlerine de yayın durdurma cezası verdi.TRT genellikle tarafsızlığını yitirmiştir.
TRT GENEL MÜDÜRÜ İSTİFA ETMELİDİR.
         Sayın İbrahim şahin eğer hukuka zerre kadar saygı duyuyorsa o görevinden hemen istifa etmelidir. Çünkü tarafsızlığını yitirdiği çok açıktır o koltukta oturmamalıdır. O koltuk kimsenin babasının malı değildir. O koltuğa oturup ta kendi geleceği için siyasetçilere bir takım özel durumlarda özel bir takım şeyler yapmasına gerek yoktur. Orası herkesin tüm Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının ödediği vergilerle ayakta duran bir kurumdur.
H.ÖZATA; KONU İLE İLGİLİ HER HANGİ BİR YAPTIRIM OLACAK MI?
HİÇ Mİ VİCDANINIZ YOK?
    ALİ ÖZTUNÇ; Biz dört muhalif üye olarak dilekçe verdik üst kurula biz TRT nin tüm yayınlarının izlenmesini istedik. Ama maalesef TRT üst kurulu izleme değerleme dairesi sadece TRT haberle ilgili bir dosya getirdi bize ve tarafsızlığı ihlal yoktur dedi.
             Bakınız saatlere göre bir saat Sayın Erdoğan yayınlanmış, bir dakika sayın kılıçdaroğlu yayınlanmış ve sayın demirtaş o,yani hiç yayınlanmamış. Yani hak var hukuk var vicdan var adalet var. Hiç mi hukuka saygınız yok. Hiç mi vicdanınız yok. Buna ihlal yoktur oyu verdiler. Ellerini ceza vermemek üzere kaldırdılar oy verdiler. Böyle adaletsizlik olmaz biz buna isyan ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi