Yurtdışı tur programına Oda Başkanı Bahadır Baş, Oda Başkan Yardımcısı Orhan Murat Gür, Oda Sekreteri Mehmet Ender Sönmez, Önceki Dönem Oda Başkan Yardımcısı ve Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Yurttaş, Haksız Rekabet Kurulu Başkanı Osman Gözükan, Oda Üyeleri ve Aileleri katıldı.

Gezi Budapeşte şehir turu ile başladı. İlk gün Budapeşte’de Kahramanlar Meydanı, Andrassy ve Rakoczi Caddeleri, Opera ve Sinagog Binaları, Budapeşte’nin simgesi sayılan 1884-1904 yılları arasında yapılan 700 oda’lı Parlamento Binası, Tuna Nehri ve kıyıları, Erszebet Köprüsü, Balıkçılar Kulesi, Zincirli köprü, Kale ve Mathias Kilisesi, Gellert Tepesi ve Citadella panoramik olarak gezildi.  

İkinci gün Estergom Katedralini, bir ortaçağ kalesi ve aynı zamanda av şatosu olan ihtişamlı Visegrad’ı ziyaretinin ardından Tuna Nehri gezildi.

Üçüncü gün gezi Budepeşte’dan başlayarak Slavakya’nın başkentinde Bratislava’da 1529’da 1.Viyana Kuşatması öncesi Türk izleri, Bratislava Kalesi, St.Martin katedrali, eski tarihi şehirde gezinti, Grassalkovich Palace ,Parlamento, Slovak Devlet Tiyatro Binası, Mozart’ın 6 yaşında Maria Theresa’ya ilk konserini verdiği tarihi gezildi. Daha sonra Viyana’da  Opera Binası, Üniversite, Parlemento Binası, Tiyatro, Prater, HofburgSarayı, Hundertwasser House ve Müzeler bölgesi ziyaret edildi.

Dördüncü gün Viyana’dan yola çıkarak Prag’a ulaşıldı. Prag’da Hradcany Kale Bölgesi, Loretta Kilisesi ,Cumhurbaşkanlığı Sarayı, yapımının 600 yıl sürdüğü neo-gotik Rönesans ve Barok özellikleri bünyesinde barınan ST.Vitüs Katedrali, Simyacılar sokağı, Franz Kafka’nın evi, 13. yüzyılda Baş Mimar Peter Parler tarafından yaptırılan üzerinde 31 Aziz Heykelinin bulunduğu Charles Köprüsü, eski şehir meydanı, 15. yüzyılda inşa edilen üzerinde 12 Havari bulunan tarihi Astronomik saat kulesi ve TYN Kilisesi gezilerek ardından Vlatava nehrinde tekne turu gerçekleştirildi.

Beşinci gün Prag’da Karlovy Vary turu ile başladı. Programda Atatürk’ün 1918’de kaldığı oteli, Dovorak`ın, Mozart`ın Göthe`nin, Beethoven`ın, Puşkin`in evleri ziyaret edildi. Ayrıca kristal, porselen, granat, kehribar taşlarının ve diğer geleneksel Çek hediyelik eşyalarının satıldığı fabrika satış mağazaları gezildi.

Tarihsel dokularla dopdolu olan turun ardından altıncı gün İstanbul’a dönüş yapıldı.

Gezi hakkında açıklama yapan Oda Başkanı Bahadır Baş “Son üç yılda üç tanesi yurt dışı, bir tanesi yurt içi olmak üzere dört gezi düzenledik. Bu gezimizde Orta Avrupa’yı gezme şansımız oldu.  Gezimizi özellikle 1-7 Temmuz Mali tatil dönemine denk getirdik. Zor ve sıkıntılı işlerle uğraşıyoruz. Bizim bu gezileri düzenlememizdeki asıl amacımız meslektaşlarımızın birkaç günde olsa muhasebe mesleğinin stresinden uzaklaştırmak. Ayrıca bu tür geziler ile mesleki dayanışmayı güçlendirmek istiyoruz. Ülkemizde oda üyeleri ile tur düzenleyen bir iki odadan biriyiz. Gerek mesleki dayanışma ve birliktelik gerekse stresten uzak; yeni yerler görerek dinleniyoruz. Beş günde dört ülke, altı şehir gezdik. Ülkelerin gerek coğrafi özelliklerini, gerekse kültürel miraslarını yerinde gördük. Gezdiğimiz ülkelerde binaların yüz ikiyüz yıllık geçmişleri bizleri şaşırttı. Her şehir kendi geçmişine büyük oranda sahip çıkmış. Şehirleri devasa binalarla boğmamışlar. Her alanda disiplinli bir yaşamın izlerini gördük. Kısa bir turdu. Belki çok yorulduk. Ama pek çok yeri görme izleme şansına sahip olduk. Birlik beraberlik içerisinde, güzel bir gezi gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Geziye katılan tüm meslektaşlarıma ve ailelerine teşekkür ediyorum.” dedi. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi