Enginyurt şunları ifade etti:Geçtiğimiz günlerde Ordu’da yedikleri mantardan zehirlenen 3 kişi hayatını kaybetti. Yine aynı hafta içerisinde Konya’da yedikleri mantardan zehirlenen 2 kişi hayatını kaybetti, 5’i yoğun bakımda olmak üzere toplam 26 kişi tedavi altına alındı.

Peki mantar zehirlenmeleri neden olmaktadır? Zehirli ve zehirsiz mantarları tanımak mümkünmüdür?

             Yeryüzünde yaklaşık olarak 10.000 mantar türü bulunmaktadır. Ancak bu mantar türlerinden zehirli olanların sayısı yüzü geçmez. Şapkalı mantarların içerdiği bazı zehirli içeriklerle oluşan hastalık haline mantar zehirlenmesi adı verilir. Mantar yedikten ilk 6 saat içerisinde gelişen kusma şikayeti düşük zehirli mantarları akla getirirken 6 saatten sonra gelişen kusmanın ölümcül olan mantar zehirlenmesini akla getirdiği bilinmektedir. Ülkemiz uygun ekolojik koşullar nedeniyle mantar florası yönünden oldukça zengindir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında düşük sosyoekonomik düzeydeki kişilerin besin olarak tüketmeleri nedeniyle mantar zehirlenmeleri sıktır. Mantar yeme öyküsü olan hastaların gastrointestinal şikayetlerle (kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi) hangi saatte başlarsa başlasın hemen hastaneye başvurmaları ve tedavi altına alınmaları şarttır. Hastanede eğer kanda amanitin toksin bakılabiliyorsa tanıda çok yardımcıdır.

             Hastalarda yaban mantarı zehirlenmesi sonrası alerjik bir gastroenteritten ölümcül karaciğer nekrozuna kadar değişen tablolar görülebilmektedir.

           Zehirli olan mantar ile olmayan mantarın görünümleri birbirlerine çok benzeyebilir. Konu hakkında yeterli bilgisi olmayan kişilerin bu ayrımı yapabilmeleri çok güçtür. Zehirli türlere bağlı ölümlerin çoğu ülkemizde de çokça yetişen bir mantar türü olan Amantina Phalloides türü ile olmaktadır ve bu tür ölüm meleği olarak ta anılmaktadır. Hekimler olarak doğadan toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesini önermekteyiz. Çünkü doğada yetişen mantarların zehirli mi yoksa zehirsiz mi olduğunu ayıran net ve kesin kriterler bulunmamaktadır. Bu tür ayrımı gerçek manada konunun uzmanları tarafından yapılabilmektedir.Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi