Ordu Yorum/Celal Yıldız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘Sosyal Güvenlik Bilgilendirme Bölge Toplantısı’ için Ordu’ya geldi. Toplantıda konuşan Bayraktar, metropollere yatırım yapıldığı için kırsal kalkınmanın göz ardı edildiğini vurguladı.

Ziraat Odaları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ortaklaşa düzenlediği ‘Sosyal Güvenlik Bilgilendirme Bölge Toplantısı’ Ordu’da yapıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ında katıldığı toplantıda çoğunlukla kayıt dışı çalışanlar üzerinde duruldu. Türkiye’de tarımda kayıt dışı çalışanın çok fazla olduğunu belirten Şemsi Bayraktar, kırsal kalkınmaya önem verildiği takdirde bu oranın düşeceğini söyledi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, kayıt dışının önlenmesi için toplumun bilinçlendirilmesini vurgularken Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu kayıt dışı ekonomi yüzünden Türkiye’nin ekonomik değerinin düştüğünü ifade etti. Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz kayıt dışı çalışanların batıdan doğuya doğru arttığını kaydetti. Toplantının ardından Türkiye Ziraat Odaları Genel Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Ordu’daki ziraat odası başkanlarıyla görüşerek, sorunlarını dinledi.

"Kırsal göz ardı ediliyor"

Tarım sektöründe kayıt dışı oranının çok yüksek olduğunu vurgulayan Şemsi Bayraktar, “Kayıt dışı ekonomiyi önlememiz lazım. Türkiye’de tarımda kayıt dışı ekonomi oranı oldukça yüksek. Kırsal kalkınmaya önem verilirse kayıt dışı ekonominin önüne geçmiş oluruz. Tarımda çalışan nüfus ile kırsalda yaşayan nüfus birbirinden farklı. Metropollere yatırım yapıldığı için kırsal kalkınma göz ardı ediliyor. Kayıt dışı ekonomi 12 yılda yüzde 53’ten 33’e düştü. Hedef yüzde 15. Bu hedefe ulaşmak için tarımda ki kayıt dışılığı önlemek şart” açıklamasını yaptı.

“2014 yılı iyi geçmedi”

Türkiye’de tarım sektörünün sanayi sektöründen daha fazla istihdam sağladığını bildiren Şemsi Bayraktar, “2014 yılı çiftçiler açısından iyi geçmedi. Don olayından sonra özellikle meyveler zarar gördü. Yaşlı bahçelerin gençleştirilmesi için çalışmalarımız var. Kaynaklarımızı çiftçilerin menfaatine kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

"Desteği tartışmaya gerek yok”

Alan bazlı desteğin çiftçiler için çok önemli olduğunun altını çizen Bayraktar, “Bakanlık fındığın alternatifi olmağı için alan bazlı desteğin devamına karar verdi. Desteğin devamı üreticiler için önemli. Bazı çevreler alan bazlı destek yerine ürün bazlı desteğin olmasını istiyor. Bu çok gereksiz, ürün bazlı desteği tartışmaya gerek bile yok. Ortada ürün mü var da ürün bazlı destek olsun” diyerek ürün bazlı desteği desteklemediğini gösterdi.

Yanlış gübrelemenin maliyeti 10 milyar

Yanlış ve yetersiz gübre kullanımının 10 milyar israfa yol açtığını vurgulayan Bayraktar şöyle devam etti: Toprak analizleri yapılıyor ve çiftçimiz de toprağın yapısına göre besin elementi sağlıyor. Bunu şu açıdan çok önemsiyorum, yaptığımız tespitlere göre yanlış ve yetersiz gübre kullanmaktan dolayı sektörde yılda 10 milyar lira israf ve verimlilik kaybı var. Bunun önlemini almamız gerekiyor.

Balkanlıoğlu, “Tarım ciddi bir istihdam alanı”

Toplantıya katılan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da tarımın insanlık açısından önemine vurgu yaptı. Balkanlıoğlu, “Tarım stratejik bir sektör. Dünyadaki her şey değişir insanın açlığı bitmez. Tarihteki isyanlar çoğunlukla açlık üzerine çıkmıştır. Türkiye için tarım ciddi bir istihdam alanı. Kayıt dışı ekonomi yüzünden Türkiye’nin ekonomik değeri düşüyor” dedi.

Yılmaz, “Fındık Ordu için çok önemli”

Fındığın Ordu için önemine değinen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Türkiye’de kayıtlı çiftçi oranının en yüksek olduğu il Ordu. Geçtiğimiz yıl 8 ilçede fındık olmadı. Rekolte yüzde 50 azaldı. Bu yüzden Ordu nüfusu göç verdi. Normalde biz artmasını bekliyorduk. Fındık Ordu için çok önemli” şeklinde konuştu.

Açıkgöz, “Tarımda yüzde 80’e yakın kayıt dışı oranı var”

Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz de soyal güvenliğin hayatın her alanında olduğu bilgisini verdi. Açıkgöz, “Sosyal güvenlik diğer sektörlerde olduğu gibi tarımda da önemli. Kayıt dışı ekonomiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’de tarımdaki kayıt dışı oranı çok yüksek. Tarımda yüzde 80’e yakın kayıt dışı oranı var. Batıdan doğuya doğruda kayıt dışı oranı artıyor” değerlendirmesini yaptı.

Giresun valisi de geldi

Ordu’da yapılan toplantıya; Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Giresun Valisi Hasan Karahan, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt’le birlikte çok sayıda ziraat odası başkanı ve üretici katıldı.

Editör: Haber Merkezi