Proje hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kemal Yılmaz; "Ordu ili olarak Ülkemiz genelinde üretiminde 2. sırada olduğumuz ve yaklaşık 2 bin üreticimiz tarafından gerçekleştirilen kivi yetiştiriciliği, ilimizde fındığın yanında ek gelir getirici ürünler arasında en önemli yer tutmaktadır. Bu bakımdan İl Müdürlüğü olarak kivi yetiştiriciliğini ilimizde geliştirerek üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak ve modern kivi yetiştiriciliğini ilimizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz ile DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde "Ordu İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi" ni hayata geçiriyoruz. Bu proje ile birlikte 100 da alanda modern ve örnek kivi bahçeleri kuracağız" dedi.

Amaç, Örnek Modern Bahçeler Tesis Etmek

Projeden yararlanacak üreticilerin seçiminin özenle yapıldığını ve bu konuda çok hassas davranıldığını özellikle vurgulayan Yılmaz; " Tarım sektörünün en önemli paydaşı üreticilerimizdir. Uygulayacağımız projelerimizde uygun üreticilerin belirlenmesi projelerin başarısını artıracak ve aynı zamanda kaynakların etkin kullanılmasını sağlayacaktır. Şimdi uyguladığımız projemizde de bu konuda büyük bir hassasiyet ve titizlik içerisinde çalışmalar gerçekleştirdik. Bu kapsamda öncelikle projemize başvuruların başladığını geçtiğimiz ay İl Müdürlüğümüzün web sayfasında ilan ettik. Bunun sonucunda 89 üreticimiz projeden yararlanmak amacıyla İl-İlçe Müdürlüklerimize başvurularını yapmıştır. Başvuru yapan tüm üreticilerimizin arazilerinde İl Müdürlüğümüzde görevli uzman ekiplerimiz tarafından ayrıntılı şekilde incelemeler yapılarak en uygun araziler seçildi. Daha sonra bunların arasından kadın ve genç çitçilerimize öncelik verildi. Kurulan komisyon tarafından belirlenen kriterler göz önünde bulundurularak gerekli değerlendirmeler yapıldı ve başvuru yapan tüm üreticilerimizin arasından 55 asil ve 13 yedek olacak şekilde uygun kişiler belirlendi" ifadelerini kullandı.

"Ordu Kivisi" Dalında Satıldı

"Ordu Kivisi"nin markalaştığını belirten Yılmaz; "İlimizde yetiştirilen kivi, kendine has aroması ve depoya dayanıklılığı ile her zaman ön plana çıkmakta. Bizde buradan yola çıkarak bu ayrıcalığı değerlendirmek istedik ve İl Müdürlüğü olarak "Ordu Kivisi"nin coğrafi işaret alması noktasında yoğun çalışmalara başladık. İl Müdürlüğümüz ve Ordu Üniversitemiz ile birlikte yaptığımız çalışmalar neticesinde Ordu kivisinin depoda uzun süre muhafaza edilebildiği bilimsel olarak ortaya konuldu. Bu çalışmaların ardından ocak ayı içerisinde Ordu Valiliğimiz himayesinde Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduk. Yaptığımız başvuru neticesinde kendine has aroması ve depoya dayanıklılığıyla tüketicinin gözdesi olan "Ordu Kivisi" Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Eylül ayı itibariyle resmen tescillendi. Bundan öncede tüketiciler tarafından tercih edilen "Ordu Kivisi" şimdi marka haline geldi. Bunun neticesinde henüz kivi hasadı gerçekleşmemişken tüm üreticilerimiz İlimize dışarıdan gelen tüccarlarla bağlantı kurarak kivilerini dalında satmış durumda. Yaptığımız çalışmaların sonuç vermiş olması bizi oldukça mutlu etti. Ben uyguladığımız yeni projemizin ve "Ordu Kivisi"nin markalaşmasının ilimiz tarımına hayırlı olmasını diliyor, başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi