Karadeniz Bölgesi’nde yağışa dayalı olarak yetiştirilen fındıktan elde edilen verim son yıllarda yağış rejimin düzensizliği nedeniyle azalmış bu durum da fındık yetiştiriciliğinde sulama uygulamalarını gündeme getirmiştir. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Prof. Dr. Saim Zeki Bostan ve Prof. Dr. Kürşat Korkmaz’dan oluşan ekip, TÜBİTAK destekli olarak 2014 yılında, “Fındıkta Destekleme Sulamanın Verim ve Kalite Parametrelerine Etkilerinin İrdelenmesi” konulu proje başlattı. Proje kapsamında düzenli toprak nem takibi yapılarak toprak su içeriği kritik seviyeye düştüğünde sulama yapıldı. Proje kapsamında sulama ve gübrelemenin yanı sıra düzenli bakım ve ilaçlama gibi kültürel uygulamalar da gerçekleştirildi.

Üç yıllık uygulama sonucunda, güneye bakan yamaçta bulunan proje sahasında, diğer komşu bahçelere göre görsel olarak önemli farklılıklar olduğu net olarak gözlendiği yapılan ölçüm ve analizler de proje sonucundaki kazanımları bilimsel olarak ispatlamıştır. Birim alandan elde edilen fındık miktarı 60 kilogramdan 250 kilogram seviyelerine ulaştı.

Diğer taraftan, Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği öğretim üyesi ve Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, fındıkta sulama için gerekli enerjinin karşılanması için Üniversitemiz BAP desteği ile fotovoltaik sistem de kurduklarını ifade etti. Tonkaz, “Kurulan sistem, sulama için basıncı sağlayan 2.2 Kwh pompanın çalıştırılması için 5 Kwh’lık olarak tercih edilmiştir. Fotovoltaik sistem, 6 adet panel, depolama için aküler ve invertörü de içeren kontrol ünitesinden oluşmaktadır. Bir sulama sezonu boyunca test edilen fotovoltaik sistemin, sulama için gerekli enerjiyi, Karadeniz bölgesinde bile sağlayabildiği ortaya konulmuştur. Modern tarım teknikleri kullanılarak fındık verim ve kalite parametrelerinin artırılması mümkün olup birim alandan elde edilen verimin artırılması ve daha sağlıklı ve besleyici ürün elde edilecektir.” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Tarımda uygulanan bazı klasik yöntemlerden vazgeçilerek tarımın modernleştirilmesinin ve tarımsal faaliyetlerle ilgili olarak değişen iklim şartlarına göre yeni arayışlara gidilmesinin gerekliliği, Üniversitemiz bünyesine yürütülen bu çalışma ile yeniden görülmektedir.” dedi. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi