Ordu Yorum/Röportaj: Celal Yıldız


“Haber servisini yönetmek bir iştir. Muhabiri sürekli özel habere yönlendirmek lazım” diyen Oranlı, “Muhabir alınırken gazeteler nitelikle ilgili ön çalışma yapmıyor” dedi.

Basın İlan Kurumu’nun özel haber yapan gazetelere ayrıcalıklı davrandığını ifade eden Çetin Müdür, özel haberle ve özgün içeriğe ağırlık verenlerin ek göstergeden yararlandığını vurguladı.

Oranlı’ya göre gazetecinin en önemli niteliği: Gazetecilik yapan kişinin farklı hedefleri ve özellikleri olması gerekir. Topluma yönelik bir sevda taşıması lazım.

Yerel Gazetelerin can suyunu oluşturan resmi ilanların paylaştırıcısı konumunda bulunan Basın İlan Kurumu’nun Ordu Şube Müdürü Çetin Oranlı’yı Ordu’daki her gazeteci tanır. Sıcakkanlılığıyla ve güler yüzüyle herkesin sevgisini kazanan Çetin Müdür, Ordu’da Vedat Öz’le birlikte basın camiasının en sevdiği iki şahsiyetten birisi. En azından bana göre. Oranlı ile birlikte bir yılımı doldurduğum Ordu yerel basınını konuştuk, ‘Gazetecilik’ alanında Lisans eğitimimi aldığım Erzurum basınıyla Ordu basınını karşılaştırdık. Ortak kanı Ordu’daki saha muhabirinin azlığıydı. Belkide bunun sebebi Ordu’da İletişim Fakültesi’nin olmayışı ya da muhabirlerin beklediği maaşı alamayışı. Alaylı Gazeteci ağabeylerimden Ordu basının önceden çok güçlü olduğunu dinlemiştim ama şuandaki durumu herkes biliyor! Ben sordum Çetin Müdür tüm samimiyetiyle cevap verdi, Ordu yerel basını hakkında değerlendirmede bulundu. Yerel gazetelerin kalite çitasını yükseltmesi gerektiğini söyleyen Oranlı, Ordu’daki saha muhabiri sayısının yetersiz olduğunun altını çizdi.

Yerel Basın Kendini Yenilemeli

Yerel basının artık kendisini yenilemesi gerektiğini bildiren Çetin Oranlı, ‘Resmi ilanı alalım bu ayı kapatalım mantığının’ son bulmasını istedi. Oranlı, “Resmi ilan gazeteler için zaten can suyu. Gazetelerin içerik açısından kendisini güçlü tutması lazım. Kadroyu ciddi anlamda çalıştırıp ona göre ortaya ürün koyarsa toplum buna karşılıksız kalmaz. Tirajı yüksek olan gazete reklam sıkıntısı çekmez. Ayrıca gazetelerin reklam bölümü olmalı” dedi. Çetin Müdür samimiyetle gülerek şunu da söylemi unutmadı: Yeterli muhabir istihdam etmeyen gazetenin reklam departmanı oluşturmasını bekleyemeyiz.

“Haber servisini yönetmek bir iştir”

Bazı gazetelerde ‘Bülten Gazeteciliği’ yapıldığını hatırlatan Basın İlan Ordu Şube Müdürü, bazı gazetelerinde hakkının yenmemesini, özel haberlerini okuyucusuna sunduğunu belirtti. Çetin Müdüre sordum: Gazeteler muhabirine yeteri kadar önem vermiyor mu diye? O da bana: Muhabir alınırken nitelikle ilgili ön çalışma yapılmıyor diye cevap verdi. Tekrar sordum: Çalışan muhabirleri yönlendirerek kaliteli işler çıkarılamaz mı diye? Bu sefer sanırım cevabı aldım. Oranlı, “Haber servisini yönetmek bir iştir. Muhabiri sürekli özel habere yönlendirmek lazım” ve gülerek devam etti “Muhabire kafana göre takıl dersen muhabirde ona göre çalışır.”

Özel haber teşvik var

Basın İlan Ordu Şube Müdürü ile özel haber kriterine göre resmi ilan alınması konusunu da görüştük. Çetin Müdür hemen genel kurul kararını yani: 195 sayılı kanunun 67 sayılı genel kurul kararının 61’inci maddesinin 5’inci fıkrasına açıklık getirdi; “Yayınlandıkları yer ve çevresini ilgilendiren haberler ile özel haberlere en az 0.75 metrekare ayıran yerel süreli yayınlara 10 ek gösterge uygulanır” dedi. Yani işin Türkçesini şöyle izah etti Çetin Oranlı, “Özel haberle ve özgün içeriğe ağırlık verenler ek göstergeden yararlanıyor. Daha fazla resmi ilan geliri elde ediyor.”

Gazetecideki nitelikler…

Çetin Müdür ayrıca gazetecilik yapacak kişideki nitelikleri de saydı. Oranlı’nın saydığı kriterlerden bana göre en önemli ve dikkat çekeni; Gazetecilik yapan kişinin farklı hedefleri ve özellikleri olması gerekir. Topluma yönelik bir sevda taşıması lazım cümlesiydi. Müdür Bey’in söylediği diğer özellik ise ‘Gazeteci bir basın toplantısında detayı yakalamalı. Buda nitelikli ve donanımlı muhabirle başlar.’ Ordu’da bir İletişim Fakültesi olması gerektiğini vurgulayan Çetin Oranlı son olarak, “Yerel gazeteler İletişim Fakülteleri ile bütünleşmeli. Basın İlan Kurumu olarak İletişim Fakültesi mezunlarının çalışması için gazeteleri teşvik ediyoruz. İletişimciler kadroya direkt olarak fikir işçisi olarak alınabiliyor. Umarım Ordu Üniversitemiz de gelecekte İletişim Fakültesi’ni açar” dedi.

Feed-back (Geri bildirim) olacak mı?

Çetin Oranlı’ya verdiği samimi cevaplar için hem şahsım adına hem de gazetem adına teşekkür ediyorum. Bu konuyu konuşmayı unuttuk ama eminim o da benim gibi düşünüyordur. Ordu’daki gazeteler ve gazetecilerin çoğu birbirlerinin haberlerini takip etmiyor. Şimdi düşünüyorum da bu röportaj yayımlandıktan sonra kaç kişi benimle irtibata geçecek acaba. Bakalım, yarın (bugün) çok yakın. 

Editör: Haber Merkezi