ORDUSMMMOTV youtube kanalı ve ZOOM uygulaması üzerinden canlı olarak yayınlanan “Muhasebe Mesleğinde Yeni Kavramlar" Panelde İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir, YMM Nazmi Karyağdı ve Doç.Dr. Murat Batı’nın harika bir sunumu gerçekleştirdiler. Panelin Açış Konuşmasını Ordu SMMM Odası Sekreteri M.Ender Sönmez yaptı. Paneli meslek mensupları ve stajyerler takip etti. Panele ilgi çok fazlaydı.

Muhasebe toplumsal sorumluluktur

Panelin Açış Konuşmasında Ordu Mali Müşavirler Odası Sekreteri M.Ender Sönmez; “Bugün çok değerli panelistlerimiz İSMMO Başkanı Yücel Akdemir, YMM Nazmi Karyağdı, Doç.Dr. Murat Batı sunumlarını gerçekleştirecektir. Panelistlerimiz hem uygulamada hem bürokraside hem denetimde hem akademik alanda mesleki olarak başarılı üstatlarımızdır. Yani mesleğimiz ilgilendiren ve masanın her tarafında yer almaktadırlar.

Öncelikle oda yönetim kurulumuz adına tüm meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutluyoruz. Toplumsal Sorumluluk bilinciyle her değişikliğe hızlıca uyum sağlıyor, hizmetlerimizi aksatmadan kamuya, işverenlere, ilgililere kesintisiz sunarak başarıya ulaşıyoruz. Danışman, öğretici, uygulayıcı kimliğimizle müşterilerin sorunlarını çözerek mesleğimizin saygınlığını artırıyoruz. Çok zor süreçlerden geçiyoruz ama şunu bilelim ki diğer tüm meslek grupları, kamu kurumları çözüm odaklı çalışmamızı takdirle karşılıyor.

Değerli meslektaşlarım özellikle son dönemlerde zor şartlarda ve günümüzün önemli bir süresini bürolarda ailemizin, sevdiklerimizin zamanlarından feragat ederek çalışıyoruz. Her zaman mesleki sorunlarımızın giderilmesi açısından taleplerimizi belirtiyor, bazılarında düzenleme olduğunu fakat birçoğunun halen devam ettiğini görüyoruz.  Birkaç başlıktan bahsetmek gerekirse, Serbest meslek erbabında KDV'nin gelir vergisinde olduğu gibi tahsilat esasına göre düzenlenmesi sağlanmalıdır, Mali müşavirlik hizmetlerinde KDV indirimi yapılmalıdır, beyanname imzalatma zorunluluğunun kapsamı genişletilmelidir, Müteselsil Sorumlulukta Meslek Mensubunun Kasıt, Kusur, İhmal Ölçütleri Dikkate Alınmalı, Meslek Mensuplarının Sorumlulukları Oranında Denetim Yetkisi Güçlendirilmelidir.” dedi.

Dijitalleşmenin tehditleri olduğu gibi fırsatları da var

Panelist İstanbul Mali Müşavir Odası Başkanı Yücel Akdemir; “Bu gün dijitalleşmeyi konuşuyoruz ve pandemi ile de birleştiğinde hepimiz bu günlerde geleceği konuşuyoruz. Dijitalleşmenin tehditleri olduğu gibi fırsatları da var. Gelecek ile ilgili üç tane sac ayağı var bizlere düşen görevler, devlete-kamuya düşen görevler ve iş dünyasına düşen görevler var. Biz yıllardır bu üçlü sac ayağında devlet ile iş dünyası arasında köprü olduğumuzu ifade ettik. Bu köprünün de bakıma, şefkate ihtiyacı var. Kamunun bizim yanımızda olması hem kurumlarımıza hem meslek mensuplarımıza yardımcı olması gerekiyor.

Dijitalleşme geleceğe yönelik ve günlük sorunları ortaya çıkarıyor. Kamudan kaynaklanan sıkıntılar da var ve geçtiğimiz günlerde SGK teşviklerinin uzatılması ile ilgili son günlerde düzenleme yapıldı. Meslektaşlarımız işverenlerin teşviklerden faydalanması için son ana kadar düzenlemeyi bekledi. Kamunun daha hızlı olması gerekir. Devletimizin sorunlarımızın giderilmesinde bizlere yardımcı olması ve mevcut koşulları göz önünde bulundurarak düzenlemeler yapılmasını bekliyoruz.  Yapılandırmada görüldü ki tek başına devlet bankaları vergi mükellefinin ödemelerini yapması için yeterli olmuyor yine burada özel bankalarında mutlaka tekrar sisteme dahil edilmesi lazım. Bu mesleğin geleceği açısından kamuyla birlikte kayıt dışılığın da önlenmesine katkı sunuyor. Bizler düzenlediğimiz mali tabloların yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Eğer gerçekten bu ülkede kayıt dışılık en büyük sorun ise verginin tabana yayılmasını istiyorsak kayıt dışı ile mücadeleyi önemsemeliyiz. Bu günlerde iş dünyasının bize sahip çıkması lazım. Aylardır bizler iş dünyasının işlerini yapıyoruz. İş dünyasına bu gün bizler nasıl sahip çıkıyorsak onlarında bize aynı şekilde sahip çıkmasını bekliyoruz. Mesleki sorunların büyük bölümü mesleğe girişten kaynaklanıyor, bu konuda düzenlemeler yapılmalı. 2030 yılları bugünden konuşmalıyız, mesleğe giriş düzenlenmelidir. 30 yılda geldiğimiz nokta çok iyi. Mali Müşavirlere katkı sunan kesimlere çok teşekkür ediyoruz. Sizlere de çok teşekkür ediyorum. Muhasebe haftamız kutlu olsun. Dedi.Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi