Ordu’da tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi ve üreticilerin gelirlerinin artırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Kesme Çiçek Yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.

1990’lı yıllarda Ordu’da deneme  amaçlı başlayan süs bitkileri yetiştiriciliği ile kesme gül, glayöl, lilyum ve karanfil yetiştiriciliği küçük çapta çiftçi şartlarında denendi. İklim yapısı, sıcaklık isteği, yetişme şartları bakımından iklimin uygun olmasıyla soğanlı kesme çiçekler, gül ve karanfil gibi kaliteli çiçekler yetiştirildi. Altınordu, Fatsa, Gülyalı, Kabadüz, Kumru, Mesudiye ve Ünye’de yapılan kesme çiçekçilik fındığa alternatif oluşturması ve güzel gelir edilmesi nedeniyle Ordulu üreticiler arasında yaygınlaşmaya devam ediyor.

Destek sağlanıyor

Birçok aileye farklı iş imkanı sağlayan kesme çiçek sektörü, Ordu’da hızlı bir ivme kazanmaya devam ederken, Gıda, tarım ve hayvancılım il müdürlüğünün de çalışmalarıyla kesme çiçekçilik yapmak isteyen yetiştiricilere kurslar açıldı. Aynı zamanda sera desteği de sağlandı.

Gelecek vaat eden, önü açık bir sektör olarak vurgulanırken, süs bitkileri yetiştiriciliğinde, 2014 yılında Altınordu’da karanfil, lilyum, gül, glayöl yetiştirilirken, ekilen 3 bin 500 metrekare açık alandan 52 bin 500 adet gül; ekilen 2 bin 500 metrekare kapalı alandan ise 175 bin adet karanfil elde edildi. Fatsa’da sadece gül yetiştiriciliği yapılırken, ekilen 10 bin 999 metrekare kapalı alandan 43 bin 966 adet gül elde edildi. Gülyalı’da 2 bin metrekare açık alandan ise 20 bin adet glayöl elde edildi. Kabadüz’de 500 metrekare açık alanda ise 11 bin adet lilyum üretildi. Kumru’da 6 bin metrekare açık alanda 120 bin adet lilyum üretildi. Mesudiye’de ise 66 bin adet glayöl, 28 bin adet lilyum üretildi. Ünye’de ise glayöl, lilyum, karanfil ve gül üretimleri yapıldı. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi