Ordu mali müşavirler odası Tesmer Yönetim Kurulu 20 Kasım Perşembe Günü Saat 12.00’da Zorunlu stajyer eğitim semineri gerçekleştirdi. Seminere Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Oda Sekreteri Bahadır Baş, Basın-Yayın Komisyonu Başkanı Tuğrul Odabaş, Tesmer Yönetim Kurulu Sekreteri Ayşe Gül Şahin, Tesmer Yönetim Kurulu Üyeleri Özlem Yıldırım ve Halil Demirel, İstanbul SMMM Odası Üyesi Bülent Fidan ve Odamız Stajyerleri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasında Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL: Çok değerli, çok saygıdeğer stajyerlerimiz hepiniz hoş geldiniz. Gördüğünüz gibi Ordu Mali Müşavirler Odası yakanızı bırakmıyor ve sizi sürekli takip ediyor.
Muhasebe Mali Müşavirler mesleği artık günümüzde çok değişikliğe uğradı. Tabii ki bu değişikliği hep beraber takip edeceğiz. Size bazı mesajlar vermeye çalışacağız. Artık bu meslek tek başına yapılan bir meslek olmaktan çıkmıştır. Artık kurumsallaşmak lazım. Meslektaşların güç birliği yapması lazım. Dünü, bugünü, yarını hesap etmek durumundayız. Dün elle yazılan kayıt tutulan bir sistem, bugün her şeyi teknolojiyle yapıyor. Hepimiz ortak bir dil kullanıyoruz. Devletin bütün kurumları E-Devlete girmiş durumdadır. Artık manüel ortamda hiçbir çalışma yok. Artık internet her ortamda, her çağda kullanılıyor. Her kurul, her kuruluş internet kullanıyor. 2015-2016 yıllarında E-Defter ile daha fazla tanışacağız. Her şey elektronik ortamda oldu ama biz asla endişeye kapılmıyoruz. Acaba Muhasebecilik Mali Müşavirlik mesleği ne olacak? Her şeyi internet yapıyor hatta belki fatura kesildiği an muhasebe kaydı da düşecek. Ama bu yapının olduğu her yerde Mali Müşavir olacak. Nasıl olacak? Finansal raporları değerlendiren, okuyan bir Mali Müşavir olacaksınız. Artık bu meslek Finansal raporlama yapan, danışmanlık yapan, derecelendirme uzmanlığı yapan bir eksende gelişecek. Biz artık kayıtları tutan olmayacağız. Kendimizi bu işe hazırlamamız lazım. Zaman içerisinde artık tek başına yapılacak bir iş değil. Çünkü hep beraber yürümemiz lazım. Birlikte yürüyen yoluna devam edecek. Teknolojiye, sisteme uyan yoluna devam edecek, etmeyende bürosunda kaybolacak.” Dedi. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar diliyorum.

İkinci Konuşmacı Oda Sekreteri Bahadır BAŞ ise; Sevgili Oda Başkanım, değerli meslektaşlarım ve değerli stajyerler hepiniz hoş geldiniz. Bende Başkanımın söylediği yerden devam etmek istiyorum. Bir TÜRMOB algısı var. Bu algıyla ilgili Başkanım çok güzel tespitler yaptı. Şimdi siz stajyersiniz sınavlara gireceksiniz ve meslek mensubu olarak aramıza geri döneceksiniz. Çalıştığınız bürolardan isterseniz ayrılıp kendini büronuzu açacaksınız veya aynı büroda devam edeceksiniz. Büro açtığınız zaman bazı sorunlarla karşılaşacaksınız. Müşteri bulmakta zorlanacaksınız. Hepimiz böyle başladık. Sahaya indiğinizin 1. günü TÜRMOB nerde derseniz bu olmaz. Oda nerede derseniz bu olmaz. Önce çalışacağız, emek harcayacağız, kendimizi geliştireceğiz sonra bazı olmayan hususlarla ilgili değerlendirme yapma hakkını kendimizde göreceğiz. Hepinize teşekkür ederim. Dedi.

Basın-Yayın Komisyonu Başkanı SMMM Tuğrul Odabaş “Vergi Hukukunda Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları” hakkında bir sunum yaptı. Sunumunda ise; Sevgili Oda Başkanım, değerli meslektaşlarım ve değerli stajyerler hepiniz hoş geldiniz.  Vergi cezaları 3 ana başlığa ayrılır. Bunlardan 1. usulsüzlük cezaları 2.vergi ziyaı cezaları 3. hürriyet bağlayıcı cezalar. Usulsüzlük cezaları da kendi arasında 2 ye ayrılır bunlar usulsüzlük cezaları ve özel usulsüzlük cezaları, usulsüzlük cezası da 2 başlık altındadır. 1 incisi 1.derece usulsüzlük cezaları bir diğeri de 2.derece usulsüzlük cezaları. “ Dedi. Vergi Hukukunda Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları konusu ile ilgili sunumunu yaptı.

SMMM Bülent FİDAN ise: “Mali Müşavirlik mesleği strateji konusunda finansal tablo analizinde çok önemli bir yer olduğunu görmekteyiz. Kişisel stratejimizi geliştirmek stratejik planlarımızı yapmak ve mesleğimizde gelişmek bizim en büyük amaçlarımızdan birisi olmalı. Bu anlamda kendi stratejimizi belirlerken kişiliğimizi, kişiliğimiz ile ilgili vizyonumuzu belirlemek bizim bu yolda atacağımız adımlardan bir tanesi.
Hedef konusu da çok önemli hassas bir konu. Günümüzde gerek meslek mensubu, gerek işletmeler hedeflerle yönetilmektedir. Bizde kişisel olarak 100 maddelik bir hedef listesi bulundurmak ve bu hedefler doğrultusunda kişisel gelişmelerimize destek vermek gerekmektedir. CV güncel tutmak zorundayız. Sonuç itibaren baktığımızda mesleğimi seviyorum, mesleğimin gelişimine katkı olacak ek donanımları kazanmayı görev arz ediyorum. Sizlerle de bu konuda tavsiyelerimi bir meslektaşınız olarak paylaşmak istedim. Bugün beni burada misafir ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Dedi.Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi