Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Ordu’ya raylı sistemin gelmesi için sivil toplum kuruluşları kolları sıvadı. Son olarak Şehir Plancıları Odası Ordu Temsilcisi Birol Yılmaz, “İlerleyen yıllarda raylı sistemin Ordu’ya gelmesi zorunlu olacak” dedi.

Son günlerde Ordu’ya raylı sistem için ciddi bir kamuoyu oluşturulmuştu. Ordu Ticaret Borsası ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri şehre raylı sistemin girmesi gerektiğini vurgulamışlardı. Hatta bu isteklerini Ankara’ya iletmişlerdi. Şehir Plancıları Odası Ordu Temsilcisi Birol Yılmaz, raylı sistemin gelmesi için şartların oluşması gerektiğini bildirdi. Şimdilik bu şartların oluşmadığını fakat birkaç yıl içince raylı sistemin Ordu için zorunlu olacağını kaydeden Yılmaz, güzergâhların şimdiden belirlenmesi gerektiğini ifade etti.


İlerleyen yıllarda zorunlu olacak


Raylı sistem için belli şartların oluşması gerektiğine dikkat çeken Birol Yılmaz, “Ordu’ya raylı sistemin gelmesi mümkün. Ama raylı sistemin gelmesi için o kentte belli şartların oluşması ve sisteminde verimli olması gerekir. Bugün belki bu şartlar oluşmadı ama havalimanının hizmete girmesi ve üniversitemizde okuyan öğrenci sayımızın her geçen gün artması özellikle bu güzergâh hattında hafif raylı sistemi zorunlu hale getirecek” şeklinde konuştu.


Şimdiden kamuoyu oluşturulmalı


Ordu’ya raylı sistem gelecekse bunun güzergâhının şimdiden belirlenmesi gerektiğini kaydeden Şehir Plancıları Odası Ordu Temsilcisi, “İleriye dönük gerekli rezerv alanlar ve güzergâhlar şimdiden planlanmalı. Bunun yanı sıra projelerinin hazırlanması için şimdiden kamuoyu oluşturulmalı” açıklamalarını yaptı.


Dünyadan örnekler verdi


Raylı sisteme dünyadan örnekler veren Birol Yılmaz, “Dünyanın birçok büyük kentinde ulaşım, ağırlıklı olarak raylı sistemle sağlanıyor. Örneğin, 12 milyon nüfuslu Moskova'da günde 9,5 milyon kişinin metro ile ulaşımı tercih ediyor. Yaklaşık 9 milyon nüfuslu Londra'da günde ortalama 2,5 milyon kişinin yine metro ile işinden evine gidip geliyor” diye konuştu.






Editör: Haber Merkezi