15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişiminin ikinci yılında ülke olarak verilen istiklal mücadelesini unutmamak için düzenlenen programda protokol konuşmalarıyla darbe teşebbüsü lanetlenirken, vatanı uğruna canlarını feda eden şehitler dualarla anıldı.

 

Program kapsamında, ilk olarak Altınordu Belediyesi önünde toplanan protokol ve vatandaşlar mehter takımı eşliğinde milli birlik yürüyüşü gerçekleştirdi. Ordu Büyükşehir Belediyesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının gösterisiyle başlayan anma programı, şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve hatim duasıyla devam etti. Binlerce kişinin yer aldığı meydanda edilen dualara hep bir ağızdan “amin” denildi. İstiklal Marşı’nın okumasının ardından, protokol tarafından Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen müsabakalarda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.

 

"Büyükseniz bu süreçleri atlatabilirsiniz” 

 

Programın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, ilk olarak 15 Temmuz 2016 gecesi yaşadıklarını anlattı. Hep birlikte meydanlara akın ederek halka seslendiklerini aktaran Başkan Enver Yılmaz, “PKK’ya ve diğer terör örgütlerine karşı devletimizi korusun dediğimiz helikopterler, uçaklar, tanklar ve asker görünümündeki hainler tarafından emniyet güçlerimizin ve halkımızın canına kast edildi. Yüzlerce vatandaşımız şehit ve binlerce vatandaşımız da gazi oldu. Ülkesini gözünü kırpmadan savunan halkımız tankların altında kaldı. Uçaklar, Ankara’dan alçak uçuş yapmak suretiyle Cumhurbaşkanımızın bulunduğu külliye dâhil her yeri bombaladı. Bu yapılanlar tam bir vatan hainliğidir. Gecenin ilerleyen saatlerine doğru işin büyüklüğünü hep beraber idrak ettik. Biz burada Türkiye’deki bütün yurttaşlarımız gibi sürece sahip çıkmaya çalıştık. Bu mücadeleyi verirken de muhasebemizi de yaptık. Ülkemiz ekonomik ve reel anlamda çok iyi bir konumda derken karanlık eller düğmeye bastı. Bu tür kalkışmalar büyük devletlerin başına gelir ve büyükseniz bu süreçleri atlatabilirsiniz” dedi.

 

 

15 Temmuz gazileri o geceyi anlattı

 

Ankara ve İstanbul’da sokağa çıkarak gazi olan vatandaşlar da programa katılarak o geceyi yâd etti. Gazilerden Arif Bostancı, “Üzüldüğüm tek şey Mehmetçik elbisesi giyen darbeciler tarafından vurulmuş olmak” derken, Kazım Yılmaz ise “Biz o gece Allah için sokaklara çıktık ve şahadete gittik. Allah hepinizden razı olsun ifadesini kullandı. O gece Genelkurmay Başkanlığı önünde gazi olan Süleyman Eroğlu, “Biz o gece ölümü öldüren ve korkuyu korkutanlardanız. Hep birlikte omuz vererek ülkemizi karanlık bir geceden kurtardık” derken, Fatih Kolcu da vatan ve millet uğruna her zaman şehit olmaya hazır olduklarını belirtti. Ayla Aşkın ise 15 Temmuz’un bir parçası olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, “Bu can benim değil bana emanet. Vatan için öleceksem canım bu vatana feda olsun” dedi.

 

Gazilerin konuşmalarının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, gazilere plaket takdiminde bulundu ve ardından protokol, Ordu Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisinde “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri” sergisini gezdi.

 

Tasavvuf musikisi konseri ve 15 Temmuz’a dair belgesel, video ve fotoğrafların led ekrandan sunulduğu program, sabah namazının ardından yapılan çorba ikramı ile sona erdi.  Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi