Geçtiğimiz günlerde Ordu'nun tanınan gençlerinden Ulaş Tepe'nin ziyaret ettiği Atatürk'ün başyaverinin kabri Ordu'da bulunuyor. Tarihi kayıtlarda ve mezar taşında ismi Celal Üner olarak yazılan bu önemli şahsiyetin esas ismi, Mahmut Celalettin Üner.

Bu önemli bir şahsiyetin sık sık hatırlanması gerektiğini belirten Tepe; "Böylesine önemli bir ismin Ordu toprağında yatıyor olması gurur verici. Biz de ona olan saygımızı hatırlayarak göstermeliyiz." dedi.

Aynı zamanda ile 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün de başyaverliğini yapmış olan bu önemli şahsiyetin hikayesi ise şöyle:

 

"Aslen Edirneli olan Celalettin Üner, 1888 doğumlu. 1910 yılında Harp Okulu’ndan teğmen olarak mezun olan Celalettin Üner; çeşitli kıtalarda hizmet ettikten sonra 20 Temmuz 1929’da Atatürk’ün yaverliğine atanmış. Yaverlik görevinde 12 Ekim 1932 tarihine kadar kalmış ve başyaver Rasuhi Savaşçı’nın görevden ayrılması üzerine bu tarihte başyaverliğe geçmiş ve 1941 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı yaverliği ve başyaverliğinde aralıksız 9.5 yıl görev yapmıştır. Başyaver Üner, Mudurnu ve Bolu isyanlarında da Atatürk’ün ekibinde savaşmıştı.
Atatürk ölürken de yanındaydı. Celal Üner başyaver olarak hizmet ederken 1938 yılında Atatürk komaya girince ziyaretleri önlemek için Hasan Rıza Soyak, Salih Bozok, Ali Kılıç, İsmail Hakki Tekçe ile beraber gece-gündüz nöbet tutmaya başlamışlardır.


Ordu'da vefat etti


Celalettin Üner, Atatürk’ün vefatından sonra İnönü’nün de başyaverliğini yaptı. #Atatürk’ün ölümünden sonra 11 Kasım 1938’de Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü; Celalettin Üner’i başyaver olarak yanına aldı. Üner, emekli olduğu 1945 yılına kadar 7 yıl Türkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün başyaveri olarak görev yaptı. 2. Dünya Savaşı’nda da görevine devam etti. 1945 yılında emekli Üner, Samsun’a yerleşti. Aynı yıl kız kardeşini ziyaret için geldiği Ordu’da sıtma hastalığına yakalandı. Askeri uçakla tedavi için penisilin gönderildi. Ancak ilaç yetişmeden 19 Mart 1945 günü yaşamını yitirdi. 
1945 yılında emekli olan Başyaver Celalettin Üner, Samsun’a yerleşti. Aynı yıl kız kardeşini ziyaret için geldiği Ordu’da sıtma hastalığına yakalandı. Askeri uçakla tedavi için penisilin gönderildi. Ancak ilaç yetişmeden 19 Mart 1945 günü yaşamını yitirdi.

 

Mezarı kaybolmak üzereydi



Aynı gün askeri törenle şehir mezarlığına defnedilen Atatürk ve İnönü’nün Başyaveri Celalettin Üner’in mezarı yıllar sonra ilgilenen olmadı ve unutularak kaybolmaya yüz tuttu. Belediyeler zaman zaman mezar taşlarını yeniledi. 2007 yılında dönemin Ordu Milletvekili Kazım Türkmen, Başyaver Üner’in mezarını mermerden yaptırarak yeniden gün yüzüne çıkardı. O tarihten sonra ise sadece bayram arifelerinde kimsesizlerin mezarlarında olduğu gibi rutin ot temizlikleriyle hatırlandı Başyaver Celalettin Üner. Evet orada, Şehir mezarlığında geleni gideni, hatırlayanı olmayan bir garip Başyaver yatıyor. Bu Cumhuriyetin kurucusu ve 1. Cumhurbaşkanı Atatürk ile 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Başyaveri, bir büyük adam Celalettin Üner." Ordu Yorum

 

 

 

Editör: Haber Merkezi