Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Ordu Eczacılar Odası Başkanı Ordulu vatandaşların eczacılara güvenmesini istedi. İnternetten satılan çoğu ilacın Sağlık Bakanlığı’nda onayı olmadığına dikkat çeken Karamanlı, Ordu’daki eczanelerde sahte ilacın söz konusu olmadığını vurguladı. Bilimsel dayanağı olmayan bitkilerden şifa bulmanın hastalara zarar verebileceğini savunan Koray Karamanlı, eczanelerin artık kalem sayısını arttırdığını belirtti.


“Bilimsel dayanağı olmayan ilaçlara dikkat”


“İnternette satılan ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan onayı yok” diyen Ordu Eczacılar Odası Başkanı, “Gıda takviyesi olarak ruhsatlandırıldıkları için piyasaya sürülüyor. İnsanlar ilaç kavramını internet üzerinden görüyor. Sağlık Bakanlığı bu ürünleri pazarlayanlara dava açıyor. Maalesef davaların sonuçlanma sürüleri uzun sürdüğü için şirketler satışı yapıp parasını kazanıyor. Bazı zamanlar aktarların önünde, kansere ve şekere son gibi yazılar görürsünüz. Bu yüzden çok insan zarar gördü. Bilimsel dayanağı olmadan ürünlerin bu şekilde satılması yanlış. İnsanların bu bitkilerden zehirleme ihtimalleri var” şeklinde konuştu. 


“Eczacılara güvenin”


Ordu Eczacılar Odası Başkanı, vatandaşların eczacılara ilaç verme konusunda güvenmelerini istedi. Koray Karamalı, “E-reçetelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu hatayı engelleyebiliyor. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan birisi insanların reçetede ki ilaçların aynısını istemesi. İlaçların adı farklı olsa bile içeriğindeki etken madde bile aynı yerden gelir. Sadece farklı fabrikada üretilir. Örneğin; bir ağrı kesicinin 35 değişik versiyonu var. Vatandaştan eczacılara güvenmesini istiyoruz. Eczacının yanlış ilaç verme gibi bir lüksü yok” açıklamalarını yaptı. 


“Kalem sayımız artıyor”


Eczacıların artık kabuk değiştirmeye başladığını bildiren Karamanlı, eczanelerde ilaç dışı ürünlerinde satıldığını kaydetti. Ordu Eczacılar Odası, “Eczanelerin kalem sayısının artması lazım. Avrupa’da 7 bin 500 ilaç dışı ürün var, bu sayı Türkiye’de daha bin 500’lerde. Örneğin, mamanın bize danışılarak alınması gerekirken, kimseye danışılmadan mama temini yapılıyordu. Bu sebepten dolayı çocuklarda ciddi rahatsızlıklar oluyordu. Ama vatandaşlar giderek bilinçlenmeye başladı. Kozmetik ürünlerin eczanelerde satılması yeni pazar olarak görülüyor. Biz okulda kozmetik dersi aldık. Cilt kanserinin yüzde 30’u kozmetik ürünler yüzünden meydana geliyor” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi