Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Türkiye’nin en fazla bal üreten ili olan Ordu’nun bal üreticilerinin yüzde 90’ı il dışına çıkıyor. Karadeniz’in bitki örtüsünün arıcılık için yeterli olmadığını ifade eden Ordu Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Necati Aydın, Ordulu arıcıların çoğunlukla Doğu Anadolu’yu tercih ettiğini belirtti. Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi’nin nem bakımından Karadeniz’e göre avantajlı olduğunu belirten Aydın, nemin bal üretimini etkilediğini açıkladı. Sadece Ordulu arıcıların göç etmediğini vurgulayan Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı, bölgede sadece kestane balının olduğunu bildirdi.


“Karadeniz’de nem var”


Dünya’daki bütün çiçeğin Karadeniz Bölgesi’nde olması durumunda bölgede yine arıcılık yapılamayacağını dile getiren Necati Aydın, “Dünyanın bütün verimli çiçekleri bizim bölgemizde olsa, onda biri Doğu Anadolu Bölgesi’nde olsa Doğu Anadolu’nun balı bizimkinden daha fazla ve verimli olur. Bunun en büyük nedeni nem ve rutubet. Nemim olduğu yerde balın olma şansı çok zor” ifadelerini kullandı.


Sadece Ordulu arıcılar dışarı gitmiyor


Doğu Anadolu Bölgesi’nin ile İç Anadolu Bölgesi’nin bal üretimi açısından çok şanslı olduğunu vurgulayan Aydın, “Sadece bizim arıcımız değil, Türkiye’deki arıcıların çoğu Doğu Anadolu ile İç Anadolu Bölgesi’ni tercih ediyorlar. Karadeniz’de kestanenin haricinde kestanenin haricinde bal çok zor olur. Orman Gülü bazı yıllar oluyor bazı yıllar olmuyor. Bu durumda arıcıları tatmin etmezler. Onun için arıcılar mecburen göç etmek zorundalar” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi