Ordu’da yürütülen bir dizi faaliyetler hakkında bilgiler veren Vali Seddar Yavuz, Ordu’nun enerjik bir şehir oluşunun şehrin en sevdiği özelliği olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçten bu enerjimizi daha doğru kanallara aktarabilmeyi hedefliyoruz. ‘Şelaleler şehri Ordu’ deniyor ama şelalelerin yolu ve alt yapısı yok. Ancak Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş geçtiğimiz gün itibariyle sunduğumuz Çiseli Şelalesi, İkizce’deki camii çevre düzenlemesi dâhil oldukça güzel 9 proje için 7 milyon 550 bin lira valiliğimiz emrine kaynak aktardı. Özellikle bu turizm yolları için verdiği desteğe çok teşekkür ediyoruz. Artık güzel işler Ordu’da olacak. 5 yıl sonra Ordu’yu kimse tanıyamayacak.” ifadelerini kullandı.

 
Balda imzalar atıldı

AB desteğiyle yapılan bal analizi ve paketleme tesisinin işletilmesi için şirket kurulması ile ilgili açıklamada bulunan Yavuz, “Ordu adına gurur duyduğumuz, ‘Arım Balım Peteğim’ Projesi ben göreve geldiğimde belirli bir aşamaya getirilmişti. Projede emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi iletiyorum. Projenin bir takım sıkıntılı bir durum içerisinde olduğu dönemde göreve geldiğimden, ilin valisi olarak hemen konuyla ilgili vaziyet alarak tüm ekipleri ve paydaşlarımızı topladık. Sorunları bir bir giderdik. Ardından, şirket kurulması gerekliliğinden dolayı sessiz ama etkili bir çalışma yürüttük.  Buradaki arıcılık birliklerindeki üyeleri bir araya getirdik. Rize’den, Sinop’a kadar tüm çevre illerdeki birlikleri bir araya getirdik. İllerimizin birlik başkanlarını ve üyeleri toplayarak kendilerine 40 milyon liralık bir tesisi teslim edeceğimizi ve burada süratle bir şirket kurulması gerektiğini belirttik. Sonuç olarak ise üreticimizi ikna ettik ve geçtiğimiz gün itibariyle de şirketimizi kurmuş bulunuyoruz. 240 civarında markerların koyulması suretiyle artık balın hangi maddeden, hangi çiçekten, hangi materyalden üretildiği de tespit edilebilecek. Baldaki en önemli sorunlardan bir tanesi olan atıktır. İçinde hangi katkı maddesinin olduğunun da tespit edilme imkânı bulunuyor. Ayrıca gündemdeki en büyük sorulardan bir tanesi de şeker konusu. Kurduğumuz BALMEK şirketiyle, piyasaya marka bal sunacağız. Hiçbir katkı maddesinin olmadığını açıklayabilmek adına, ‘Ordu arıcılık enstitüsü tarafından test edilip onaylanmıştır.’ ibaresini ekleyeceğiz. Piyasayı, üreticimizin alın terini gerçekten karşılayabilecek bir piyasaya dönüştüreceğiz. Bal ihracatı dâhil olmak üzere, başta Ordulu arıcılarımız ve 7 ili kapsayan tüm arıcılarımız bu tesislerden yararlanabilecek. Ordu’nun liderliğinde artık şirketimizi kurmuş bulunuyoruz. Bal sektörüne hayırlı uğurlu olsun.” dedi.


12 bin kişilik ilave istihdam!

“Ordu’nun özellikle istihdamına ve ekonomisine katkı sunacağını düşündüğümüz en prestijli projeler olarak OSB’leri görüyoruz. Buna ilişkin olarak valiliğimizin etkili girişimleri sayesinde şu ana kadar 14 milyon civarında kamulaştırma parası ödedik. Geçtiğimiz gün itibariyle de 7.5 milyon daha kaynak temin ettik. Bu kaynağı da yılbaşından önce ödemeye gayret edeceğiz. 2018 yılında takip etmemiz gereken en önemli projelerden bir tanesi 3 tane OSB’nin süratle sonuçlandırılması olacaktır. Şu anda Ordu’da, sanayide çalışan 6 bin kişi mevcut. Bu 3 OSB’yi bitirirsek 12 bin kişilik bir ilave istihdam sağlayacağız. 12 bin kişinin istihdam edileceği bu proje ile Ordu, bambaşka bir Ordu olacaktır.” diyen Vali Yavuz, göçü engelleyebilecek bir proje olduğunu belirtti.

 

Arkeolojik müze projesi


Ordu’daki en önemli eksiklerin başında Arkeolojik müzenin bulunmayışını gördüğünü belirten Yavuz, “Şu anda 5 bine yakın arkeolojik eser olmasına rağmen bunları sergileyebileceğimiz bir arkeolojik müzemiz ne yazık ki yok. Yıllardır turizm şehri olacağız diye slogan geliştirirken bunun bugüne kadar düşünülememiş ya da gerçekleştirilememiş olmasını bir eksiklik olarak görüyorum. Biz artık bununla ilgili çalışmalara başladık. 2018 yılı içerisinde temelini atarak Karadeniz bölgesinde parmakla gösterilen bir müze inşaatını bitirip teslim edeceğiz. Konuyla ilgili yer tespitleri de hemen hemen kesinleşmiş durumda. Sizlere de yakın zamanda konuyla ilgili daha fazla ayrıntıyı aktarabileceğiz.” şeklinde konuştu.

 

“Tarihi dokuyu boşaltmayı düşünmüyorum”


Tarihi Valilik binası ile bazı kurumların taşınması hakkında görüşlerini aktaran Yavuz, “Ben tarihi dokuyu boşaltmayı düşünmüyor ve doğru görmüyorum. Şehirlerin ve tarihi yapıların bir hafızası olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla valilik binaları yapılsa bile, ben şayet burada olursam şu anki kullandığımız mekânı boşaltmayı düşünmüyorum. O mekâna yine, devlet büyüklerinin önemli toplantıların, önemli görüşmelerin yapıldığı bir yer olarak kullanmayı düşünüyorum. Yine eğer burada olursam YİKOB’un ve Milli Eğitimin kullandığı iki binayı da yıkarak o alanı komple açmayı, şehir meydanı da dâhil olmak üzere belirli toplantıların yapılabildiği bir alan haline dönüştürmeyi istiyorum. Henüz bir fikir alışverişine girmemiş olunsa bile kendi kişisel kanaatim bu yöndedir. Diğer birimler gidebilir ancak şahsi olarak valilik makamının o tarihi mekândan çıkmasının doğru olmadığını düşünüyorum.” dedi. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi