Altınordu’nun Kökenli Ortaokulu’nda, İngilizcenin daha iyi öğrenilmesi amacıyla oluşturulan "English Cafe" ile öğrenciler kendilerini geliştirme fırsatı buluyor. Kantini, okul bahçesindeki eski yemekhaneye taşıyarak mevcut alanı yeniden tasarlayan okul, burada öğrencilerin dil eğitimine katkı sağlanması amacıyla farklı kurallar koydu. Yaklaşık 2 yıldır faaliyet gösteren kafede, hem alışveriş hem de sohbet sırasında yalnızca İngilizce yoluyla iletişim kuruluyor.

Çocukların tamamen İngilizce konuştukları bir mekân oluşturulması amacıyla bu projeyi ortaya koyduklarını belirten Kökenli Ortaokulu Müdürü Ali Osman Kuru, “Buraya geldikleri zaman alacakları ürünleri İngilizce isteyecekler, fiyatlarını İngilizce soracaklar ve karşılığını da İngilizce alacaklar. Birbirleriyle İngilizce sohbet edecekler. İngilizce öğretmenlerimiz de derslerinin büyük bir çoğunluğunu burada işliyorlar. Bu tür alışkanlıklar kazanabilmek adına böyle bir proje geliştirdik. Son derece de başarılı olduk. Diğer okullarımıza da örnek olmuş olduk böylelikle. Onlardan da çok güzel dönütler aldık. Bizden projenin işleyişiyle ilgili bilgilendirme talep ettiler. Dolayısıyla bu ve bunun gibi daha nice projenin geçekleşmesi için, güzel ortamlar gerekiyordu. Bu noktada da Turkcell ile iletişime geçerek, öğrencilerimizle çağımızın teknolojisine ayak uydurmak adına, değişen ve gelişen eğitim sistemine entegre etmek adına yeni bir eğitim düzeyine gelmemiz gerektiğini belirttik. Firmamız da buna uygun bularak ‘Zekâ Küpü’ projesini okulumuza taşıdı. Biz zaten yaklaşık 3 yıldır sürekli robotik kodlama ve dünya çapındaki projelerle yarışmalara katılıyoruz. Turkcell firmasıyla da bu yarışmalarda tanıştık. Talebimizi anlattık, normalde sadece bilim-sanat merkezlerine uyguladıkları bu projeyi bir istisna olarak bizi de dâhil ettiler. Yeni bir teknoloji sınıfı kurduk. Bu sayede öğrencilerimiz, normal derslerinin yanı sıra, tamamen teknolojiye dayalı proje, kodlama ve yazılım üzerine, kendilerinin geliştirdikleri makine ve kendi teçhizatlarıyla yeni şeyler üretmeye çalışacaklar. Sadece bilgisayarın başında oyun oynayarak tüketen bir toplum ve tüketen bir gençlik olmasınlar istiyoruz. Bilgisayarı, kendileri yönetebilen ve yönlendirebilen, bir şeyler ortaya koyan ve üretebilen çocuklar olsunlar istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Ordu’da, DynEd eğitimini yüzde 100 tamamlayan tek okuluz”

“English Cafe”nin İngilizce’yi sevdirmede ve dil eğitimindeki katkısına vurgu yaparak, öğrenciler üzerinde etkin bir başarı sağlandığını ifade eden Müdür Kuru, “MEB'da kurulu sunucu bilgisayarlar üzerinden öğrencilerin İngilizce öğrenmelerini sağlayan bir eğitim aracı olan DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi’nde, özellikle bu yıl Ordu’da eğitimini yüzde 100 tamamlayan tek okuluz. DynEd’de çocuklar sistem üzerinden girerek dil eğitimlerini görüyorlar. Ankara’dan bakanlığımızca da takip ediliyor. Bu sistem, öğrencilerimiz üzerinde İngilizce’yi sevmede, İngilizce’yi zor ya da anlaşılmaz olmaktan çıkarmada son derece etkili oldu bizler için. Eğlenceli ve komik durumlar da ortaya çıkıyor konuşurken. Çünkü telaffuzda zorlanabiliyorlar, yanlış söyleyebiliyorlar, kimisi anlıyor ve düzeltiyor. Bu çalışmalar çocuklara İngilizce’yi sevdirmede inanılmaz bir gelişim kaydetti. Sadece kafe olarak değil, yemekhane ya da kütüphane türü, sadece İngilizce’nin konuşulduğu alanların olması gerektiğini düşünüyoruz. Toplum olarak biz yıllardan beri İngilizce eğitimi görüyoruz ama hiçbir şekilde öğrenip konuşamıyoruz. Bu konudaki sıkıntılarımızı aşmaya çalışıyoruz. Her tarafta da yaygınlaşmasını ümit ediyorum.” diye konuştu. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi