Kıdem tazminatının fona aktarılması konusunda 2 tane paradoks olduğunu söyleyen Başkan Bahadır Baş, bu ülkede fon dendiği zaman büyük bir güvensizliğin var olduğunu söyledi.

Fon uygulamasına güvensizlik var!

Türkiye’de fon uygulamalarına geçmişten kaynaklanan bir güvensizlik olduğunu belirten Baş; “1987’de konut edindirme fonu, 1988’de tasarruf teşvik fonlarımız vardı. 2000’li yılların başında insanların biriken paraları lağvedildi ve insanlar zarar etti. Çoğu parasını alamadı. Bu fon uygulamasına karşı büyük bir güvensizlik var. Fon uygulamasının mutlaka işçi temsilcileri ile birlikte, onları tatmin edecek, onları da işin içerisine katarak, görüş ve önerileri alınarak daha iyi bir yöntem bulunması lazım ”dedi.

“İki tarafa da eşit katkı şart”

Tüm soru işaretlerinin yanı sıra, devletin olumsuz durumlara karşı çalışanın hakkını savunmak için böyle bir uygulamanın düşünülmesinin de doğru bir tutum olduğunun altını çizen Baş; “Sıklıkla eleştirilen konu şu; bir işçi bir iş yerinde çalışırken 10 yıl çalıştı ve işletme battıysa o işçi parasını işletmeden nasıl alacak, gerçekten de böyle bir sorun var. Tatbiki devletin bu anlamda, bu tür olumsuzlukları gidermek ve çalışanın hakkını savunmak için böyle bir fonun düşünülmesi doğru bir tutum. Buna itiraz etmek yanlış. Ama bu sistemi çalışanların temsilcileriyle birlikle değerlendirmek lazım. Ortak bir görüşe varılmalı. Biz olayları ne yazık ki siyah ve beyaz yönüyle tartışıyoruz hiçbir zaman gri bölümleri bulamıyoruz. Bir kanuni düzenlememenin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Biz güçlü yanlarını arttırmayı, zayıf yönlerini azaltmayı bilmeliyiz. Düzenleme işçi veya işveren lehine olsun demiyoruz. Biz düzenlemenin her iki tarafa da eşit katkı sağlamasını istiyoruz.” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin/Özel

Editör: Haber Merkezi