Adnan Menderes Üniversitesi Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunu Serdar Erdoğan isimli genç 23 Temmuz’da yapılan Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmişti. Sınavdan 21 gün sonra ÖSYM tarafından aranan Erdoğan'a “Sınav kitapçığınızı kaybettik. Bizim hatamız, sizinle ilgili değil. İsterseniz yol masrafınızı karşılarız. Sizi DGS ile eş değer bir sınava alalım” denildi. Erdoğan yaşadıklarını şöyle aktardı: “23 Temmuz tarihinde Samsun Anadolu lisesinde DGS sınavına girdim. Sınavıma çalışmış ve sakın girmiştim bilgilerim taze ve yeniydi, 14 Ağustos tarihinde Ankara ÖSYM tarafından aradım. ‘DGS Sınav kâğıdınızı kaybettik bizim hatamız sizinle ilgili değil’ dediler ve benim yeniden sınava girmemi istediler. Psikolojim bozuldu, geceleri uyuyamama, uykusuzluk, keyifsizlik durumları yaşadım ve psikolojik destek almaya başladım. 27 Ağustos tarihinde beni Ankara çağırdılar ve uçak biletimi ÖSYM aldı.  Ankara’ya gittiğimde tek başıma koca bir okulda koca bir sınıfta tek başıma iki kamera iki gözetmen ile sınava girdim psikolojik olarak da iyi olmadığımdan sınavım sağlıklı geçmedi. Geri döndüğümde ise yasal yollara başvurumu yaptım.”

 
“Hayallerimi çaldılar!”

Fatsa’da yaşayan Erdoğan, ÖSYM tarafından yapılan hatanın telafisinin mümkün olmadığını belirterek "Bu saatten sonra benim sınavım geri gelmeyecek. Bir daha bu olaylar yaşanmasın istiyorum. ÖSYM bir öğrenci hata yaptığında kabul etmiyor. Öğrenci arkadaşlarım bir dakika geç kaldıklarında onu hata olarak görüyor ve sınava almıyorlar. Ben niye böyle bir hatayı kabul ediyorum? 'Bana biz hata yaptık özür dileriz, isterseniz tekrardan sizi sınava sokalım' diyorlar. Açıklama bu kadar basit. Psikolojim altüst oldu. Ben şu an herkes gibi üniversitede olacaktım. Benim arkadaşlarım şimdi üniversitede. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Hayatımı mahvettiler. Yaşadıklarım hayatımı etkiledi. Ben bir senemi verdim o sınava hazırlanmak için. Artık ne yapacağım kaygısı oluştu. Hayallerimi çaldılar." şeklinde konuştu.

Ülkedeki eğitim sisteminin başarısız olduğunu böyle hataların da öğrencileri yaşam boyu etkilediğini ifade eden Serdar Erdoğan, “Türkiye’de eğitim sistemi bozuk bir yol gibi. Biz kobay değiliz. Sürekli değişen uygulamalar bizi eğitimsizliğe sürükledi. Birkaç kişi iyi yere yerleştirildiğinde başarılı olundu sanılıyor. Bizler okuyamayanlar değiliz, bizler okutamayanlarız.” dedi.

Erdoğan, ÖSYM’ye maddi ve manevi tazminat davası açıldığını ve yargı sürecinin başladığını ifade etti. Ordu Yorum/ Yasemin Kuzu/özel

Editör: Haber Merkezi