CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel verdiği fındık araştırma önergesi ve mecliste yaptığı konuşma üzerinden kendisine cevap niteliğinde bir basın toplantısı düzenleyen Metin Gündoğdu’ya cevap verdi. Adıgüzel’in açıklamaları şu şekilde:

“Dün Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Grup Toplantısı konuşmasında fındık taban fiyatı ile ilgili partimizin ve halkımızın beklentisini açıkladı ve en az 25 TL olmalıdır dedi. Çok haklı gerekçelerimiz var. TMO çok kısa bir süre önce, hem de geçen yılın fındığını 24 TL’den satışa sunmuştu. 20 bin ton satış için 400 bin ton talep gelmişti. Fakat ne gariptir ki, geçtiğimiz günlerde 26 TL olan fındık fiyatının bugünlerde bir manüplasyonla 19 TL’lere düşürüldüğünü görüyoruz. Ben de CHP adına bu konuda bir araştırma önergesi verdim. Araştırma önergemin meclis oturumu sıcak tartışmalara sahne oldu. Milletvekillerinin dışarda söyledikleri ile mecliste söylediklerinin aynı olup olmayacağı, yani söyledikleri ile kaldırdıkları eller aynı yönde mi olacak göreceğiz demiştik. Bazı az sayıdaki MHP’li ve numunelik AKParti vekili dışında Cumhur ittifakının çoğunluğu red oyu verdi. Fındıkta oyun yapan İtalyan kartel Ferrero lehine ellerini kaldırdılar.

Konuşmamda bazı örnekler vermiştim. Fiyatı düşürülen 800 bin ton fındığın ülkeye zararının 5 milyar TL olduğunu söyledim. Dün AKParti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu bu kürsüden gelip, benim bu rakamlarım üzerinden eleştirilerde bulunmuş. Şimdi tekrar ediyorum. Tank palet fabrikasına AKParti’nin biçtiği bedel olan 50 milyon TL üzerinden, fındıktan 5 milyar TL lik kayıp tam 100 tane tank palet fabrikası eder. Ordu-Giresun havalimanını 270 milyon olarak biliyorum kendisi 350 milyon demiş, onun hesabından yapalım. 5 Milyar TL’ye 15 tane Ordu-Giresun havalimanı yapar. 2006’dan beri bu tezgâh sürüyor. 14 yıldır bu ülkenin kaybı da 210 tane Ordu-Giresun havalimanı eder. 10 tane havalimanını da Metin Gündoğdu’ya bıraktım. Onunla da Ulubey’deki viyadüğü, Güngentepe’deki tüneli, Çevreyolunu ve Ordu’nun kalan beklentilerini yapsın.

Çok hesap bilen Metin Gündoğru’ya bir şey daha sormak istiyorum. Fatsa’da bir altın madeni var. Devlete yıllık katkısı en fazla 2 milyon dolar. Fakat bölgede tam 300 milyon dolarlık fındık üretiliyor ve bu üretim riske ediliyor. Bu hesabı da bir yapsın. Gidip oraya da bir sahip çıksın da görelim.

Tüm bu oyunlara rağmen, herkes müsterih olsun. Şu anda ne fındık alımı var ne satışı var. Sadece fındık fiyatını düşürmek için Ferrero, TMO ve hükümet ve bunların ayak takımı hepberaber bir oyunun içerisindeler. Bu oyuna gelmeyin.” Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi