Yeni yılın ilk röportajını Ordu Amatör’ünün en renkli takımlarından birisi olan Kotyora Futbol Kulübü Başkanı Avşin Kaşık ile gerçekleştirdik. Başkan Avşin Kaşık, tüm sorularımıza bütün içtenliği ile cevap verirken kendi kulübü hakkında bilinmeyenleri anlattı.

''TAKIMIN ÇEKİRDEĞİ HALI SAHAYA DAYANIYOR''

Kotyora Futbol Kulübü nasıl kuruldu ? Kulübün kuruluş hikayesiyle birlikte, ismi, renkleri ve amblemin oluşması nasıl ortaya çıktı ?

Kuruluş hikayesi, liseden arkadaşım olan Hakican Tekkaya ve oluşan kadroyla birlikte düzenli olarak halı saha maçları yapıyorduk. Bundan 2-3 sene önce, başka amatör takımlarda oynayan arkadaşlarım halı saha maçlarımızda kullanmak için şahsıma forma konusunda fikir danıştı. Biz o zaman forma konusunda sponsor bularak halletmeye çalıştık ve başarılı olduk. Kulübün forması ve renkleri aslında o şekilde ortaya çıktı. Renk seçerken, Türk renginden dolayı turkuazı seçtik. Turkuaza uysun diye diğer renklerde gri-beyaz oldu. TFF’de kulübün renkleri mavi-beyaz ancak orjinali turkuaz beyazdır. Aslında işin özeti, bütün takımın çekirdeği o halı saha takımına dayanıyor. Halı saha maçlarımız sürerken, kendi aramızda bu işi kulüpleştirelim konusu konuşulmaya başlandı. Prosedürlere araştırdık ve uygun şartlar sonrasında kulübü kurduk. Amblem ise martı. Ordu sahilini temsil eden bir canlı. Hakican Tekkaya’nın tasarımı olan bu simge göze hoş geliyor. Martı logolu kulüp benim bildiğim Türkiye’de Sarıyer’de var, bir de İngiltere’de Brighton-Hove Albion’da var.

''KURULUŞ AMACIMIZ BÜTÜN ORDU’YU TEMSİL ETMEK''

Kotyora ismi ise hep sorulan bir konu. Ordu’nun eski adıdır. Bu konuda da biz Orduspor diyemediğimiz için bu ismi seçtik. Bizim kuruluş amacımız bütün Ordu’yu temsil etmekti. Hali hazırda bir Orduspor varken eski Orduspor, yepyeni Orduspor, orijinal Orduspor gibi varyasyonlara girmektense bu ismi seçtik. İnsanlarda sevdiler. Amatör kulüpteki takımlar genellikle mahalle ya da ilçe adı taşıyor. Biz mahalle takımı olmanın ötesine geçmeyi hayal ettiğimiz için isim konusunda tercihimiz bu oldu. Eğer Orduspor diye kulüp olmasaydı tercihimiz Orduspor olurdu. Ordu’da 1967 yılında kurulmuş Orduspor isimli kulüp olduğu için bizim tercihimiz Kotyora oldu.

''KADROMUZDA BÖLGESEL AMATÖR LİG TECRÜBESİ OLAN FUTBOLCULAR VAR''

Kotyora Futbol Kulübü geçen sezon 2.Amatör Lig’e katılarak Ordu futboluna giriş yapmıştı. İlk sezonda da iyi bir performans gösterdi. İlk sezonunu geride bırakan yeni kurulan kulübün başkanı olarak nasıl bir sezon geride kaldı ?

Heyecanlı güzel bir sezon oldu. İlk sezon hatta ilk maç her zaman önemlidir. İlk maça çıktığımızda ben Konya’daydım. Ben biraz başkan olarak ailenin gurbetçi babası gibiyim. İlk maçımızı kazanırsak devamının geleceğine çok inanıyordum. İlk maçımızı kurucumuz, kaptanımız ve bütün yükün altında olan Hakican atarak kulüp tarihine geçti. İlk kurulan bir kulüp olmamıza rağmen bu başarıyı bekliyordum. Nedeni ise Kulüp yeni ama içindeki insanlar futbolda var olan insanlar. Kalecimiz Emrah, Bölgesel Amatör Lig tecrübesi olan kaleci, stoperlerimiz Denizli’de Bölgesel Amatör Lig oynamış isimler. Her mevkiide iyi oyuncularımız var. Takımın kadro yapısı takım içi rekabeti bilmesi çok önemliydi. Kısıtlı imkanlara rağmen ilk sezonumuzda 22 oyuncuya lisans çıkarttık ve bu oyuncuların tamamı şans buldu. 3.kalecimiz son maçta süre alsın diye oynadı ancak o hariç diğer 21 oyuncu gerektiği için oynayarak takıma verim sağladılar. Teknik heyetin bu konuda başarılı bir iş çıkardı. Talihsiz bir son oldu. Sonuçta futbol bu. Bir takım çıkacaktı, o biz olamadık. Ünye Gençlerbirliği gülen taraf oldu ve 1.Amatör’de de gayet iyi işler çıkartıyorlar. Herşeyden önce rakibe saygımız var. Saha dışına da bakacak olursak benim açımdan mali açıdan iyi bir sezon geride kaldı.

''BU SEZON TEK HEDEFİMİZ 1.AMATÖR LİG''

Geçen sezon sonunda seçime giderek güven tazelediniz ? Seçimde neler konuşuldu, önümüzdeki sezonun hedefleri mi belirlendi ?

Seçime biz tüzük değişikliği için gittik. Aslında seçim yapmayacaktık ancak 1.Amatör’e de çıkamayınca güven de tazelemek istedik. Biz demokratif ve şeffaf bir kulüp olarak yola çıktık ancak ilk kafamızdaki tüzüğü kuruluş aşamasında onaylattıramadık. Tüzükte istediğimiz değişiklikleri yapmak istediğimizde Dernekler İl Müdürlüğü seçime gitmemiz gerektiğini belirtti. Biz tercihli oy sistemi ile taban tarafından en çok belirlenen kişini başkan olduğu seçimi yaparak yeniden başkan seçildi. Arkadaşlar yine beni seçti. Yeni üyelerimizi kabul ettik. Yeni sezonun fikirlerini ise sürekli konuşuyoruz. Genel tasarlamayı ise Aralık ayının başında yaptık. Teknik Heyet transfer konusunda isteklerini bana iletti, teknik kadromuzun raporu doğrultusunda bazı isimlerle anlaştık. Birkaç futbolcu ile de görüşemelerimiz sürüyor. Takım olarak planımız geçen sezonla aynı. Bu sefer final maçında yenilen taraf olmak istemiyoruz.

''KULÜBÜN STATÜSÜ AMATÖR ANCAK BİZ AMATÖR DEĞİLİZ''

Sosyal medyayı Ordu futbolu içerisinde sosyal medyayı en aktif ve en farklı kullanan bir kulüp olarak 2.Amatör’de mücadele ediyorsunuz. Zaman zaman attığımız Amatör’ün renkli takımı manşeti de bu sosyal medya paylaşımlarından geliyor. Bu renkli paylaşımların geri bildirimi nasıl oluyor ?

İnsanlar çok beğeniyor. İstanbul’dan üniversiteden futbol hatta Ordu ile alakası olmayan arkadaşlarım gördükleri paylaşımlar sonrasında kulübü merak ediyorlar. Kıbrıs’tan arkadaşım bu şekilde haberdar olarak üye olmak istedi. Bunlar hoşumuza gidiyor. Biz ana akım medyayı, ulusal basını ya da gazeteleri kullanamıyoruz. Yerel medyada her kulübe ortak ve tarafsız olmak zorunda. Sosyal medya gücünü kullanarak reklamımızı yapmak istiyoruz. Kulübün yaş ortalaması nesli sosyal medya ile iç içe olan bir nesil. Bu hesapları farklı kişiler yönetiyor. Her platform farklı kişinin kullanımında. Facebook, Twitter, İnstagram ve YouTube hesaplarımız var ancak buralarda tek seslilik yok. Güvendiğimiz insanlar kendilerine ve kulübün ruhuna uygun paylaşımlar yapıyor. Bizim kulüp yönetimi ile ilgili bu mecrada da sloganımız şu: Bizim kulübün statüsü amatör biz amatör değiliz. Benim yöneticilerim, sosyal medya hesaplarını yöneten insanlar hatta oyuncularımın zihniyeti amatör değil. Türk futbolunun  genel sorunu bunun tam tersi. Profesyonel takımlarda birçok amatör yönetici olması en büyük sorun.

''GENÇLİK SPOR HER MAHALLEYE BİR SAHA YAPABİLİR''

Ordu futbolunun kalbi Durugöl Tesisleriydi ancak bu sezon Karşıyaka Tesisleri yapıldı. Kotyora FK’da iç saha maçlarını Karşıyaka’da yapacak. Bu değişim hakkında neler söylemek istersiniz ?

Durugöl’ün özelliği vardı. Çocukluğumuzun genel olarak geçtiği yer sizin de dediğiniz gibi sporun kalbiydi. Saha yetersizdi ve başka planlar olduğu için Karşıyakaya tesis yapıldı. Karşıyaka’nın saha konusunda bir fazlası var. Bana sorarsanız ne kadar çok saha olursa o kadar iyi. Gençlik Spor her mahalleye bir tane saha bile yapabilir. Bu konular bizim işimize gelir.

''İNANIYORUM Kİ PROFESYONEL LİGE ÇIKACAĞIZ''

Ben henüz Karşıyaka’yı görmedim. Takımım da adım atmadı. Yeni tesisimiz olduğu için mutluyuz. Durugöl ile ilgili planın yapılıp yapılmaması ise ayrı bir tartışma konusu. Ben inanıyorum ki kulübümüz birgün profesyonel olarak ve Durugöl’de ya da 19 Eylül Stadyumu’nda profesyonel karşılaşmaya çıkacaktır.

''ORDUSPOR HER ZAMAN SOSYAL BİR KULÜP OLMUŞTUR''

Profesyonel lig demişken, Ordu’yu uzun yıllar profesyonel ligde temsil eden Orduspor, şimdilerde Bölgesel Amatör Lig’de. Orduspor deyince aklınıza ne geliyor bir de Orduspor gibi mali durumu kötü olan kulüpler hakkında düşünceleriniz ?

Orduspor deyince aklıma namağlup şekilde üst lige çıktığı sezon geliyor. Hatta o dönem bütün maçları kazanmıştık ben de içeride oynadığımız bütün maçlara gitmiştim. Sonra üst liglere tırmandı. Futbolun böyle bir nankörlüğü var ki başarı gelince taraftar da geliyor. Benim kendi kulübüm için geçerli olan bir sloganım var: Başarı herkesin malıdır, başarısızlık öksüz yetimdir. Orduspor gençlerin hayallerinin olduğu bir kulüptür. Orduspor geçmiş yıllarda ve şu an da halen devam ettiği gibi altyapısından çıkardığı futbolcularla sosyal bir kulüp olmuştur. Ancak diğer kulüplerimizde şu an Ordu doğumlu oyuncuları göremiyoruz. Orduspor’un bende diğer durumu da bu. O dönemler altyapıda oynayan oyuncular benim arkadaşlarımdı. Şu an profesyonel liglerde oynayan ve Orduspor altyapısından yetişen futbolcularla o dönemlerde iç içeydik.

''KULÜBÜMÜZÜN 1 LİRA BORCU OLURSA İBRA EDİLEMEYİZ''

Türkiye’de bu kulüpler için nasıl planlamalar yapılabilir?

Orduspor ile birlikte Gaziantep, Mersin İdman Yurdu, Manisaspor, Eskişehirspor gibi birçok örneği olan kulüpler hakkında benim fikrim sabit. Kulüpler profesyonel yöneticiler tarafından düzgün maliye ile yönetilmek zorundadırlar. Yönetilmedikleri sürece bu sıkıntılarla karşılaşırlar. Orduspor’u belki de bazı art niyetli yöneticiler bu hale getirdi ancak asıl sorun şu, bu kulüpler bu hale gelene kadar o dönemlerin yöneticileri, üyeleri, muhattapları neredeydi ? Kulüpler nasıl ibra edildi ? Asıl sorunun temeli bunlar. Bu kadar borç varken nasıl ibra edildi. Gaziantepspor Tabata’yı, İbrahim Toraman’ı, İsmail Köybaşı’nı büyük meblağlara satarken iyi yönetiliylordu da şimdi mi kötü yönetilmeye başlandı. Bunların araştırılması lazım.Kulüpler bu nedenlerden dolayı kendi kendilerine batıyorlar ama Orduspor ve Gaziantepspor’un ortak özelliği var. İki kulüp aşağılarda tutulmaya çalışılıyor. Orduspor kendi imkanları ile ayağa kalkmalı mı derseniz evet kalkmalı, devlet desteği ya da belediye desteği ile ayağa kaldırılmalı mı, hayır. Orduspor’a devlet ya da başka muhattaplar köstek olmalı mı buna da cevabım hayır.

Biz kulübümüzde mali yapılanmaya özellikle dikkat ettik. Tüzükte de bu konu var. Kulübümüz bir önceki mali yılının toplam gelirlerinin çeyreğinden fazla borçlanamaz. 1 lira bile borcu varken ibra edilemez.Ben kulübüm olarak topluma sorumluyum. Sokaktan geçen herhangi bir vatandaş gelsin, mali ibrasını izlemek istiyorum desin ve incelesin. İnternet sitemizi yaptığımız zaman orada da yayınlanacaktır. Baz insanlar futbol kulüplerini zenginleşme aracı olarak kullanıyor. Kişiler kendilerini zengin ediyorlar ve art niyetleriyle kulüpleri bu durumlara getiriyorlar. Biz bazı şeyleri sorduğumuzda eski başkan Nedim Bey, kendisine açılan dava olmadığını söylüyor ancak şu soruyu sormak çok önemli. Kendi dönemindeki ibraları nasıl yaptılar ?

''SAHADA FUTBOL SANATINI SERGİLERSEN TARAFTAR GELİR''

Şubat sonu ya da Mart başında Ordu 2.Amatör Lig başlayacak. Yeni sezon öncesinde Kotyora Futbol Kulübü Başkanı olarak neler söylemek istersiniz, beklentileriniz neler ?

Ben bu sezon takımımızın başarılı olacağına inanıyorum. Geçen sezonki kadroyu 1-2 değişiklik haricinde koruyoruz. Hatta daha güçlendirilmiş bir kadroyla lige başlayacağız. Benim ligdeki beklentim ise ben ve takımım eğlenmek istiyor. Daha çok eğlenelim ve seyirci çekelim diye maçlara çıkmak istiyoruz ama geçen sezon anlamadığım bir şekilde insanlardaki hırs yüzünden hedef takım haline geldik. Geçen sezon bir maçımızda topsuz alanda rakip takım futbolcusu benim futbolcumun bacağına bastı. Sahaya neden çıktığını unutan arkadaşımız, sokakta bir adama aynı şekilde vursa darptan altı ay hapis cezası yiyecek ancak sahada çok rahat şekilde bunları yapıyor. Bu olayın cezası da sadece 2 maç oluyor. İşin bu boyutu da ilginç. Deplasmana gidiyoruz, oyuncularım yumruklanıyor. Bu neyin öfkesi, herkes birbirini yener ya da yenilir, sonuçta bunun adı spor. Bu tip olaylara gerek yok. Futbol herşeyden önce gösteri sanatı. Futbolcu olarak sahada sanatını sergileyeceksin ki taraftarlar gelecek. Sonuçta hafta sonu eğlencesi, bunu olumlu yönde kullanmak gerekiyor. Ben taraftar anlamında geçen sezon Mesudiye’de güzel bir ortamla karşılaşmıştım. Yeni sezonda daha renkli tribünler istiyorum. Kadın taraftarlarımızın artmasını istiyorum.. O kadar taraftar önünde takımımın futbol oynaması beni de gururlandırmıştı. En çok istediğim şeyde takımımın 1.Amatör Lig’e çıkma başarısı sergilemesi.

SAMET KARADAĞ / ÖZEL RÖPORTAJ

Editör: Haber Merkezi