Düz mahalle'de kurulan Çarşamba Pazarı esnafı işlerin durgun olduğunu belirtirken, her şeyde olduğu gibi sebze meyvede de fiyat artışının yaşandığını, vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyledi.

 

Herkes günü kurtarmanın peşinde

 

Pazarcı Yüksek Karameşe, pazarın durumunun içler acısı olduğunu belirterek, vatandaşın alım gücünün her geçen gün biraz daha düştüğünü söyledi.

 

Geçmişten gelen yanlışların milleti bu hale getirdiğini söyleyen Karameşe; "Köylü artık üretemez duruma geldi, tüketim toplumu olduk. Bu fiyatların daha da düşme şansı yok. Kimse alamıyor, tezgahlara boş boş bakıp gidiyorlar. İşlerimiz düştü, aldığımız malı zorla satıyoruz. Köylerde istihdamı arttırıcı tedbirler alınması gerekir. Tek çare tekrar üretim toplumu olabilmek. Her şeye yüzde yüz 50 zam geldi. Pahallılık bu şekilde devam ederse insanların ne yapacağını merak ediyorum. Geçen seneye göre fiyatlarda inanılmaz  fark var. İnsanlar bir kilo sebzeyi zor alıyor. Fiyatlar kışa doğru daha da artacak asıl zorluk o zaman yaşanacak. Vatandaş artık günübirlik yaşıyor, herkes günü kurtarmanın peşinde." diye konuştu.

 

Mevsimlerin de artan fiyatta etkisi olduğunu belirten Karameşe, iklimlerin kurak geçmesiyle sebze meyvenin az yetiştiğini, bunun da fiyatlara yansıdığını söyledi.

 

Alım gücü düştü

 

Pazarcı Cemile Gümüşkaya ise; fiyatların çok pahallı olduğunu ve ürün bulmakta zorlandıklarını belirterek; "Her şeye zam geldi, sebze meyveye de geldi. Vatandaş geçen sene 2 kilo alıyorsa bu sene yarım kilo ancak alabiliyor. 4 kişilik bir ailenin sadece pazar masrafı ortalama 100 TL. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Vatandaş pazar masrafından kısmaya başladı. Doya doya sebze meyve yemek eskide kaldı." dedi.

 

Pazardaki ürünlerin ortalam fiyatları ise şöyle: "Patlıcan 5 TL, Sivribiber 5 TL, Ispanak 8 TL, Karalahana 3, Fasulye 5 TL, Yayla Bezelyesi 15TL, Marul 5, Taze Soğan 5 TL,  Domates 5 TL, Salatalık 4 TL" Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin/özel

 

 

Editör: Haber Merkezi