Olgunlaşan dutları sopayla ya da ağaca çıkarak, bir bez üzerine döken vatandaşlar, daha sonra dutları kazanlarda kaynatarak pekmez yapıyor. Her yıl düzenli olarak pekmez kaynattığını söyleyen İnci Çakar; hem lezzetli hem de doğal olan pekmezin kahvaltı sofralarından eksik olmadığını belirtti.  Bu geleneği yaşatmak için çocuklarıyla beraber dut döken Çakar; “Dökülen dutları kaynatmadan önce temizliyoruz. Daha sonra belirli bir miktar su verip büyük kazanlarda saatlerce kaynatıyoruz. Yaklaşık 5-6 saat hiç durmadan kaynıyor. Elde edilen pekmezleri hem kahvaltı da hem de yoğurtla tüketiyoruz.” dedi.

Bir ağacın dutundan  2- 3 kere pekmez kaynatıldığını söyleyen Çakar, özellikle çocuklara bol bol pekmez yedirdiklerini ifade etti.

Her derde deva

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, beyaz ve kara dut pekmezinin mide ve bağırsak hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde son derece faydalı olduğunu belirtmiş, dut pekmezi tüketilmesini tavsiye etmişti. Bol miktarda c vitamini bulanan dutun ayrıca, mide ve bağırsakları hareketlendirici, idrar söktürücü, iştah açıcı ve kan yapıcı özelliği de bulunuyor. Ayrıca uzmanlarca beyaz dutun yaprağı kaynatılıp içilirse ateşi düşürdüğü ve böbrek yağını erittiği belirtiliyor. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi