Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş açıklamalarında şunları dile getirdi; “Yurtiçi üretici fiyat endeksi (YİÜFE) yüzde 44.92 olarak açıklandı. Tüketici ve üretici enflasyon rakamları arasında yüzde 25,97 ’lik bir uçurum var.  Temmuz ayında, (TÜFE) Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 18.95, gıda enflasyonu yüzde 25, Yurt içi üretici fiyat endeksi (YİÜFE) yüzde 42,92 olarak ortaya çıktı. Bu rakamları okuduğumuzda, ülke yangın yeri diyoruz, ormanlarımız yanıyor diyoruz, ciğerlerimiz yanıyor diyoruz, artık ekonomimiz cebimizde de yangının olduğunu gösteriyor. Son 18 yılın temmuz ayı enflasyonlarının en yükseği, son 26 ayın en yüksek enflasyon rakamı ortaya çıktı. Bu rakamları okuduğumuzda; ağustos ayının, eylül ayının, ekim ayının daha zor geçeceğini okuyoruz. Bu durum bizleri umutsuzluğa sevk ediyor. Ülke sağlık salgının sıkıntılarını yaşarken, şimdi yangınlar ile bir başka sıkıntı ile mücadele etmek zorunda kaldı.

“Enflasyon yükselince gelir adaletsizliği oluşuyor”
OSMMM Odası Başkanı Bahadır Baş;  “Enflasyonun yükselmesi işsizlik sorunu yaratıyor. Daha düşük kişi başı gelir sorunu yaratıyor. Yani gelir adaletsizliğini artırıyor. Yani bugün ülkemizde dar gelirli insanlarımız, asgari ücretle çalışan insanlarımız her gün fakirleşiyor. Asıl sorun burada. Bu sorun hepimizin oturup düşünmesi gereken bir sorun. Hepimizin çözüm bulması gereken bir sorun. Ülkemizde dar gelirli dediğimiz asgari ücretle geçinen insanların gelirleri reel anlamda her enflasyon rakamı yüksek çıktığında azalıyor. O zaman şöyle bir duruma geliyoruz. Dar gelir gruplarının daha az bir gelirle yaşamlarını sürdürmek zorunda olduğu büyük bir yangınla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Bu ülkede toplumsal barışı bozan yangın dediğimiz, enflasyon sonucu oluşan gelir adaletsizliği.”

“Enflasyon bir sebep değildir, sonuçtur”
Başkan Baş; “Enflasyon ile mücadele, sadece para politikası ile sadece maliye politikası ile olmaz. Olmuyor da zaten. Nasıl mücadele edebiliriz, çözümlerimiz neler dersek.  İlk ve en önemli çözüm Sermayeye, piyasalara, çalışanlara güven vermemiz gerekiyor. Oyunun kuralını sürekli ve keyfi olarak değiştirilmemeliyiz. Enflasyon yangını ile mücadele için yangın söndürücümüz piyasalara güven vermek. Hukuku üstün kılmak. Güçlü bir demokrasi, hesap verebilir ve şeffaf kurumlar ile piyasalara güven verebiliriz. Aksi takdirde enflasyon yangını artarak karşımıza gelecek. Piyasalara para sokarak değil, Merkez Bankası kurlarla ilgili açıklamalarıyla değil en önemli anahtar sözcük piyasaya ve ekonomiye hukukun üstünlüğü ilkesini yerleştirerek güven vermemiz gerekiyor. İşletmecilerimize, sanayicilerimize, iş adamlarımıza, çalışanlarımıza güven vermemiz gerekiyor.
Unutmamamlayız ki enflasyon bir sebep değildir. Bir sonuçtur. Bu sonucu oturup değerlendirmek ve dersler çıkarmak ve çözümler üretmek zorundayız. Yoksa yangın büyüyerek devam edecek. “ dedi.Ordu Yorum/ Nilgün Özkan Çakcı / Özel Haber

Editör: Haber Merkezi