Ordu Yorum/Celal Yıldız

2015 yılı bütçe tasarısının TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ordu Şube Başkanı Mecit Tanrıverdi, komisyonda işçilerin taleplerine yer verilmediğini söyledi. Sağlık bütçesinin yarısı ise özel hastaneler ve ilaç tekellerinden mal ve hizmet alımı için ayrıldığını iddia eden Tanrıverdi, sağlık ve sosyal hizmet işçilerine ayrılan payın ise az olduğuna dikkat çekti. Mecit Tanrıverdi, 2015 yılı bütçe tasarısında, kamu personel harcamalarının bütçenin yüzde 29’a denk geldiğini bildirdi.


“Taleplerimize yer verilmedi”



Başkan Tanrıverdi, “AKP’nin zengine han hamam, yoksula din iman diyerek hazırladığı 2015 yılı bütçe tasarısı TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Emekçilerin taleplerine yer verilmeyen 2015 yılı bütçe tasarısında yoksulluk, güvencesizlik, iş kazaları ve savaş var. 2015 yılı bütçe tasarısı ise başta sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olmak üzere kamu emekçilerinin sorunlarını çözmek bir yana; başta sağlık ve eğitim hakkı olmak üzere kamusal hakların daha çok piyasaya açılması anlamına gelmekte ve var olan durumumuzu daha da geriye götürecek” diye konuştu.


“Bakanlığın bütçesi arttı ama…”


SES Ordu Başkanı, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi de 6 Kasım'da Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmüştür. Bakanlığının bütçesi yüzde 19 arttı. Ancak, bu artış ne bu alanda çalışan emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, ne de sosyal hizmet sunumunun niteliğinin iyileştirilmesi için ayrıldı. AKP'nin sosyal hizmetleri sosyal yardımlar alanına daraltma ve yoksulları bağımlılaştırma politikasının artarak devam edeceği görülüyor. En önemli görevlerinden biri kadının eşitlik sorununu gündem etmek ve eşitliği sağlayıcı politikalar geliştirmek olan Bakanlığın Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçesi ise 1,5 milyon azaldı” şeklinde konuştu.


“Taleplerimizi sürekli dile getireceğiz”



2015 bütçesi hazırlanırken taleplerimizi ve düşüncelerimizi her alanda söyledik, paylaştık, yetkililere ilettik. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bütçeleri görüşülürken TBMM önünde olacak ve taleplerimizi yineleyeceğiz. Taleplerimiz: Kıdem tazminatının fiilen kaldırılması, taşeron çalışmanın artması, bölgesel asgari ücret ve kiralık işçilik gibi yasal düzenlemeler derhal geri çekilmeli. Elektrik ve doğalgaz zamları geri alınmalı, 2015’te temel tüketim mallarına herhangi bir zam yapılmamalı. Ağır borç yükü altındaki ücretli emekçilerin borç faizleri silinmeli, yasal borç takipleri durdurulmalı, ücretlilere borçlarını ödeme kolaylığı getirilmeli” açıklamalarını yaptı.



Editör: Haber Merkezi