TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, TZOP Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ve Ziraat Odası Başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda her yıl düzenli olarak yaptıkları rekolte çalışmalarının bu yıl da büyük özenle gerçekleştirdiği ifade edildi. 

Ziraat mühendisleri ve konunun uzmanlarından oluşan bir komisyonla çotanak sayımına göre rekolte çalışmalarının tamamlandığını söyleyen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu; “Geçen yıl yaşanan don olayının etkileri halen devam ediyor. Fındıklıklarda değişen oranlarda külleme hastalığına rastlandı. Bazı bölgelerde bakteriyel yanıklık görüldü. Bütün bölgelerde meyve ağaçlarında normal olan Haziran dökümleri meydana geldi. Komisyon, son yıllarda fındık üreticilerimizin daha bilinçli olduğunu, yetiştirme tekniklerine uygun olarak fındık tarımı yaptıklarını, her türlü budama, gençleştirme, gübreleme, ilaçlama gibi kültürel uygulamalara önem verdiklerini de tespit etmiştir. Komisyon, bütün bunları da dikkate alarak, fındık üretilen 16 il ve 130 ilçede örnekleme metodu uygulanarak, çotanak sayımı yapmış ve 2015 fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak tahmin etmiştir.” dedi.

 

 

“Alan bazlı destek devam etmeli”


2014 yılında sona eren alan bazlı desteğin 2015 yılından sonra da devam etmesi gerektiğine değinen Kozoğlu; “ Fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir. Çünkü ülkemizde fındık işletmelerinin büyük çoğunluğu küçük parsellerden oluşmaktadır. Bu nedenle üretimin devam edebilmesi devletin vereceği desteğe bağlıdır. Alan bazlı desteğin bir an evvel açıklanması, bu bakımdan önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

 

“Lisanslı depo şart”

 

Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde fındık bahçelerinin ekonomik ömürlerini tamamladığını ve bahçelerde verimin düştüğünü belirten Kozoğlu; “Gençleştirme ve diğer kültürel işlemlerle dekar başına veriminin artırılması, üretimimizin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın koordinasyonunda sektör temsilcilerinin yer aldığı bölgesel bazlı projelerle, yaşlanmış olan bu bahçeler gençleştirilmeli, teraslama çalışmalarının yapılmalı, toprak derinliği artırılmalı, sertifikalı fidan kullanımı teşvik edilmeli, bahçeler yenilenmelidir. Dünyaca tanınan “Türk Fındığı” imajının devamı için markalaşma çalışmalarına önem verilmelidir. Almanya Hamburg’da bulunan borsa tarafından şekillenmektedir.Bu durum işin doğasına aykırıdır. Aynı işlevi yerine getirecek ürün ihtisas borsalarının kurulması gerekmektedir.” dedi.

 

“Kimse üretici ile oynamasın”

Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’nun 2015 yılı için 733 bin 246 ton, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 585 bin ton rekolte tahmininde bulunduğunu hatırlatan Kozoğlu şöyle devam etti; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise İl Müdürlükleri bazında yapmış olduğu çalışma neticesinde 646 bin 254 ton fındık rekoltesi beklentileri olduğunu açıklamıştır. Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’na sormak lazım.  Kaç ilde, kaç ilçede bilimsel çalışma yapıp da 733 bin 246 ton rakamına ulaşmışlardır.  Nasıl bir araştırmayla TÜİK’in tahmininin 148 bin ton üzerinde bir tahmin rakamını bulmuşlardır. Ne olmuştur da önceki tahminleri olan 713 bin tonu 20 bin ton artırmışlardır. TÜİK tahminin yüzde 25 üzerinde bir tahminde nasıl bulunmuşlardır. Kimse üreticinin alın teriyle oynamasın. Ayıptır, günahtır.”

 

16 ilin toplam rekolteleri ise şöyle; “ Artvin: 6 bin 210 ton, Rize bin 977 ton, Trabzon 48 bin 441 ton, Gümüşhane 708 ton, Giresun 90 bin 340 ton, Ordu 202 bin 102 ton, Samsun 73 bin 500 ton, Tokat bin 994 ton, Sinop bin 670 ton, Bartın 3 bin 857 ton, Kastamonu 4 bin 229 ton, Zonguldak 18 bin 014 ton, Bolu 902 ton, düzce 70 bin 5290 ton, Sakarya 60 bin 162 ton, Kocaeli 5 bin 769 ton.” Ordu Yorum/Neşe Çakar

 

Editör: Haber Merkezi