Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, fındıkta rekolte tahminlerinin tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla bilimsel yöntemlerle yapılması gerektiğini bildirdi.
Kahraman  yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;" Her   sezon  öncesinde  fındık  rekolte   tahmininden mütevellit  tartışmalar/atışmalar  yaşanmaktadır. Bu sezon da, bu gelenek ne yazık ki değişmedi.
Rekolte tahminin sürekli bir çatışma mevzusu olmasının sebebi hiç şüphe yok kî tüm kurum ve kuruluşların kendince ve kendi yöntemleriyle rekolte tespitleri yapıp bunu açıklamasıdır. Her ne kadar 2006 sezonundan itibaren rekolte tespit çalışmalarının Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesinde olacağı ve dolayısıyla bir "Resmi Rekolte" kavramı ortaya çıkacağı algısı yaratılmış olsa da, gelmiş olduğumuz noktada kadim alışkanlığın devam ettiği görülmektedir.
2014 sezonu için tahmini rekolte açıklayan kurumlar/kuruluşlar ve açıkladıkları rakamlar birbirinden çok farklıdır. Burada rekolte açıklayan kurumun/kuruluşun misyonu belirleyici oluyor. Rekolte, direkt olarak fiyatlara etki edecek bir veri olarak algılandığından, fiyatın yüksek seyretmesi için arzın az olması, düşük seyretmesi için de bol olması gibi bir iktisadi gereklilik vardır.
Ordu Ticaret Borsası olarak ve dahi diğer tüm Ticaret Borsaları, rekolte tahmininde bulunmak ya da bu' noktada bağlayıcı açıklamalar yapmak gibi bir lükse sahip değildir. Ticaret Borsaları, iş ve İşlemleri sonuçtan takip eder. Bu şu anlama gelmektedir; TicaretBorsaları, tahminlere göre hizmet biçimi oluşturmamaktadır, Ürün hasat edilir, usulünce pazara hazır hale getirilir ve pazara arz edildiği anda borsa tarafından kayıt altına alınır ve nihai noktaya kadar takip edilir. Yani, bir anlamda "gerçekleşen rekoltenin" tespitini yapar. Ticaret Borsaları tahminlerle değil, gerçekleşenlerle  iştigal eder." dedi.

FINDIK MİLLİ BİR ÜRÜNDÜR
Kahraman; "Ticaret Borsalarının çalışma esas ve usulleri 5174 saydı kanunda belirtilmiş olup; bu kanım kapsamında; "rekolte tahminlerinde bulunmak ya da bu yönde açıklamalar yapmak" gibi bir görev tanımı da bulunmamaktadır. Ancak bizler, rekolte tahmini hususundaki bu kaos ve kavgadan son derece rahatsızız. Tüm kurumları bir araya getirecek ve ortak kanaati oluşturacak yöntemlerle rekolte tespiti yapılmalıdır. Ve bu iş muhakkak bilimsel metotlarla yapılmalıdır. Geleneksel yöntemler ya da öngörülerle tahmininde bulunmak bizce doğru değildir.Fındık milli bir üründür. Üretim ve ticaretinde lider olduğumuz, likiditesi yüksek stratejik bir üründür.
Ordu Ticaret Borsası olarak bir kere daha belirtmek istiyoruz; rekolte tahminleri tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla, ortak platformda ve ortak akıl ekseninde, bilimsel yöntemlerle yapılmalı bir polemik konusu olmaktan çıkarılmalıdır."Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi