Başkan Atakan Akça, açıklamayı yapanları esefle kınadığını söyleyerek şunları belirtti: “Bildiğimiz kadarıyla bu toplantıya hükümet yetkilileri ve bürokratlarının da katıldığıdır. Bu açıklamayı yapanları Türk milleti, Türk fındık üreticileri adına esefle kınıyorum. TÜİK verilerine dayanarak son beş yıldaki Türkiye Fındık üretim ortalaması 600-650 bin ton civarındadır. Üretilen Fındığın 500 bin t onu ihraç ediliyor. 100-150 bin tonu da iç pazarda tüketiliyor. 815 bin ton olarak açıkladığınız bu rekolte tekelci ağa babalarına hizmet etmeyi görev haline getirmiş sözüm ona sanayici ve ihracatçı olan kan emicilerin, alınteri ve emek çalıcıların yaptırmış olduğu karanfil sayımlarından elde ettikleri gerçeği yansıtmayan yanlı ve bilinçli rekolte tespitidir”

Rekolte tespiti çotanak sayımı yapılarak yapılıyor

Rekolte tespit çalışmalarının Gıda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonda çotanak sayımı yapılarak tespit edildiğini hatırlatan Başkan Atakan Akça; “Son beş yıldır tarım bakanlığımızın aldığı karar doğrultusunda en sağlıklı rekolte tespiti Çotanak sayımından yapılmaktadır. Çotanaktan yapılan rekolte tespiti de Haziran 15’den sonra yapılır. Bu tespitinde en doğru olanı da Tarım İl Müdürlükleri önderliğinde ilgili kurumlardan alınan temsilcilerden oluşturulan komisyon tarafından yapılandır. Bu sene ki rekolte tespiti de daha yapılmamıştır. Ülkemize ve Fındık üreticimize ihanet içerisinde olan bu açıklama kimler tarafından yapılmış ve ne amaçla yapılmıştır. Bu toplantıya katılan hükümet yetkililerini ve bürokratlarını bu konuyla ilgili açıklama yapmaları için göreve davet ediyorum” dedi.

Üreticinin alın teri emeği çalınıyor

Fındık üreticisinin alınteri ve emeğinin çalındığını söyleyen Başkan Atakan Akça sözlerine şöyle devam etti; “Daha sonra da ağa babanız olan tekelci fındık alıcısı olan firmaya nasıl peşkeş çekeriz fındık üreticisinin alın terini yemeğini çalarak ağa babanızın cebini nasıl milyarlarca dolarla doldururuzun hesabını yapıyorlar. Hey üreticinin alın terini ve emeğini çalanlar. Unutmayın ki; bu geminin içerisinde hep birlikte bulunuyoruz. Ufacık menfaatleriniz uğruna bindiğiniz dalı kesmeyin. Birazcık ülke sevdanız memleket sevdanız varsa bir kere de dik durmayı deneyin. Bu milletin bu üreticinin alın terini ve emeğini size ve ağa babalarınıza peşkeş çektirmeyeceğiz. Üstünüze düşen ne varsa sonuna kadar yapacağız ve savaşacağız. Gelin bu savaşta sizlerde üreticinin saflarında yer alın bu ülkeyi bu tekelci sömürücü zihniyetin elinden hep beraber kurtaralım. Biz fındık üretici birlikleri olarak diklenmeden dik durmaya devam edeceğiz. Üreticimizin alın terini emeğini ve parasını hiç kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz. Hep üreticinin ve çiftçinin yanında olacağız. Alın teri ve emek hırsızları unutmayın ki; herkes hesap yapar ama hep yüce Allah’ımın hesabı tutar. Buradan bütün fındık üreticilerimize bu ramazan ayında hayırlı bereketli ve bol kazançlar diliyorum.” Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi