Bugün saat 20.00’de Ordu Büyükşehir Belediyesi karşısındaki Rüsumat Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan ‘Rüsumat No: 4 98. Yıl Etkinliği’ programında slayt gösterisini yerel tarihçi Hikmet Pala yapacak. Rüsumat No: 4 Gemisi’nin batırılması ve yüzdürülmesinde rol alan Hamdi Karadeniz’in kızı Mine Karadeniz, ‘Babamdan Duyduklarım’ başlıklı kısa bir konuşma yapacak. Ayrıca yine geminin batırıldıktan sonra yüzdürülmesinde görev alan Hakkı Reis ile Ali Reis’in torunları da ‘Dedemden Duyduklarım’ başlığı altında konuşmalar gerçekleştirecek.

Öte yandan Şener Gök de etkinlikte sahne alarak Ordu türküleriyle keyifli anlar yaşatmaya hazırlanıyor. Şair Ali Öztürk’ün yazdığı ‘Hamdi’ şiirinin de türküsü okunacak. Program, Ordu folklorunun duayen ismi Osman Turgay ve arkadaşlarının Ordu oyunlarının en güzellerinden Ordu Horonu, Ordu Karşılaması ve Ordu Sallamasını oynamasıyla sona erecek.

 

‘Rüsumat No:4’ün önemi

Kurtuluş Savaşı’nın sayısız yiğitlik ve özveri örneklerinden biri de “Rüsumat No:4” adlı geminin Ordu’da yaşadığı serüvendi. Bilindiği üzere Rüsumat No: 4 Gemisi, Batum’dan İnebolu’ya cephane taşırken düşman gemilerinin takibi sonucu Ordu’ya sığınmıştı. Orduluların desteğiyle Rüsumat No: 4 Gemisi, cephanesi boşaltıldıktan sonra batırılmış, düşman takibi geçtikten birkaç gün sonra da tekrar yüzdürülmüştü. Rüsumat No: 4 Gemisi’nin boşaltılmasında Hamdi Karadeniz, Nezir Oral, Ali Reis (Ali Türkmen), Hakkı Reis (Hakkı Gürsoy), Civan Ali ve Dursun Reis görev almışlardı. Ancak daha da önemlisi yaşlısı-genci, kadını-erkeği tüm Ordulular gemideki cephane ve silahları şu anki Askerlik Şubesi olarak kullanımda bulunan binaya omuzlarıyla taşıdılar. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi