Rüsumat’ın batırılıp yeniden yüzdürülüşünün 100. yılında, Rüsumat Müze ve Anıt-Parkı Projesi ile Ordu kentinin ve tüm isimsiz kahramanların fedakârlıkları onurlandırılarak dayanışmanın, cesaretin, inancın ve direnmenin evrensel gücüne vurgu yapılacak.

 

Proje Altınordu ilçesi Ayışığı Meydanı’nda hayata geçirilecek. Rüsumat No: 4 Gemisi’nin maketinin yer alacağı projede amfi ve müze alanı ile peyzaj düzenlemeleri yer alacak.

 

“Rüsumat’ın destansı öyküsünü geleceğe taşıyacağız”


Rüsumat’ın destansı öyküsünün gelecek kuşaklara aktarılması için projeye önem verdiklerini söyleyen Başkan Güler, “Rüsumat No:4 adlı gemimiz hafızalardan silinmeyecek bir olay ile tarihe geçmiştir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarihi geçmişimizi gelecekle buluşturacağız. Tarih kokan gemimizin anılarını Ordu’da yaşatacağız. Bu kahramanlığın 100. yılına heyecanla hazırlanıyoruz. Hedefimiz, Rüsumat’ın Ordu’da batırılıp yeniden yüzdürülüşünün 100. yılında Rüsumat Müze ve Anıt-Parkı‘nı açarak kahramanlarımızı ve yarattıkları büyük destanı gelecek nesillere aktarmak; dayanışmanın, cesaretin, inancın ve direnmenin evrensel gücünü vurgulamaktır. Artık tükendi denilen bir ulusun, kendi toprakları üzerinde, doğru değerler etrafında nasıl birleşebildiğini ve en güçlü emperyal güçlere karşı nasıl direndiğini ve kazandığını anlatmaya çalışmak, bu büyük destanı yazan kahramanların, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Ordu kentinin ve Türk halkının tüm isimsiz kahramanlarının fedakârlıklarını onurlandırmaktır. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak aynı bilinç ve ruhla Rüsumat’a sahip çıkarak bu büyük destanı, Rüsumat Müzesi ve Anıt-Park’ı projesiyle geleceğe taşıyacağız. Rüsumat Müzesi ve Anıt-Parkı’nı, Ordu kentinin tarihini daha iyi öğrenmesi ve geleceğini sağlıklı inşa etmesi için çok önemli bir aşama olarak görüyoruz” dedi.

 

Destanın 100. yılında açılışı yapılacak


Projenin Rüsumat’ın Ordu’da batırılıp yeniden yüzdürülüşünün 100. yılına yetiştirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Rüsumat’ın 100. yılı, 2021’in Rüsumat yılı olarak kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal bağlamları ile ele alınıp 1. Rüsumat Karadeniz Sempozyumu ve Kent Şenlikleri gibi farklı etkinliklerle kutlanması da planlanıyor. Gelecek yıl ağustos ayında hizmete sunmayı amaçladığımız Müze ve Anıt Park’ın açılış programında Rüsumat Oratoryosu’nun prömiyeri de yapılacak.” diye konuştu. Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi