SES Ordu Şube Başkanı Mecit Tanrıverdi, AKP iktidarının sağlığı özelleştirip, ticaretleştirdiğini belirterek şunları söyledi;" AKP İktidarının sağlıkta uyguladığı politikalar bir taraftan sağlığı özelleştirip ticaretleştiriyor, hastaneleri işletmeye dönüştürüyor; diğer taraftan sağlık hizmetlerinin faturasını genel sağlık sigortası, katkı/katılım payı, reçete payı vb. isimlerle her geçen gün daha da artarak vatandaşın sırtına yüklüyor. Yapılan uygulamalarla çalışanlar ise işletme mantığıyla köleleştiriliyor." dedi.
Personel ihtiyacı ve sıkıntısı görevlendirmelerle giderilmeye çalışılıyor.

Tanrıverdi;"Özellikle hastanelerdeki personel ihtiyacı ve sıkıntısı kadrolu/sürekli istihdam yerine işletme mantığıyla artık bir günlük bile olabilen geçici çözümlerle halledilmeye çalışılıyor. Bizler böylesi görevlendirme ve nöbetlerin aynı zamanda ucuz iş gücü oluşturma gayreti olduğunu da biliyoruz.
Sağlıkta atılım yapıldığı söylenirken; mevcut hastanelerin personel ihtiyacını artan nöbetler ve görevlendirmelerle gidermeye çalışanların övünülen yatırımlarla yapılan yeni büyük hastanelerin personel konusunu nasıl çözeceği de merak edilmektedir.

Son olarak Ünye Devlet Hastanesi acil servisinde yaşanan doktor sıkıntısı Halk Sağlığı Müdürlüğünce toplum sağlığı merkezinden yapılan bir görevlendirmeyle giderilmeye çalışılmıştır. Günümüzde artık ayrı bir eğitim, uzmanlık konusu olan, tecrübe ve pratiklik gerektiren acil hizmetlere başka bir kurumdan böyle bir görevlendirmenin yapılabilmiş olmasını nitelikli sağlık hizmetinden uzak, günü kurtarma amaçlı olarak değerlendirmekte ve taşıma suyla peynir gemisi yürütme gayreti olarak görmekteyiz.
Halk Sağlığı Müdürlüğü sanki yangından mal kaçırırcasına uygulamada pek görülmeyen şekilde görevlendirme tebliğ ettirmiştir. Acil sağlık hizmetleri gibi bir konuyu öne çıkararak haksız, hukuksuz ve eşit olmayan bu görevlendirmeyi oldu-bittiye getirmektedir. Personelin Sendikal görevi hiçe sayılmış, bu güne kadar görülmemiş bir uygulamayla Sendikal mevzuat da çiğnenmiştir.
Son olarak Halk Sağlığı Müdürlüğünce yaşatılan sabit örnekte olduğu gibi böylesi görevlendirmeler tüm yönleriyle hak, hukuk, eşitlikten uzak, her yönüyle olumsuz olduğu gibi asgari insani ve etik değerlerden de uzaktır. Günlük rutin yaşam akışında bir anda böylesi bir görevlendirme, tebliğ, diğer işyerinde derhal başlatma işlemi kişilerin yaşamlarına  da müdehaledir. Çünkü deprem, sel, vb gibi olağanüstü bir durum da söz konusu değildir. Çalışanları köle gibi gören bu uygulamayı yapanlar kendilerine yapılsa ne düşünürler?
Sorun göz göre göre gelirken önlem almayıp ertelenemeyecek bir hale geldiği zaman ve bunu da kendince haklı bahane olarak göstermek isteyen, “mahkemeye verseniz de başka çare yok” demeye getirenler ve “ben yaptım oldu” anlayışıyla hareket etmektedirler. Çünkü mahkeme süreçleri düşünüldüğünde haklı olsanız bile personel lehine fiilen çözüm olmayacağı bilinmektedir.
Defalarca iletilmesine, değinilmesine rağmen personelin rutin ödemelerini bile zamanında yerine getiremeyen hatta daha bir kaç ay önce tüm personelin ayın 15’ indeki sabit ödemesini bile aksatma hatasına düşen Halk Sağlığı Müdürlüğü bu son görevlendirmeyle idari acizliğini bir kez daha göstermiştir.

Nöbetsiz çalışılan merkezi, idari birimlerde, Müdürlüklerde önceden titizlikle hesap edilerek yapılan uygulamalarla personel sıkıntısı yaşanmazken bazı yerlere ise sanki sorun anlık ortaya çıkmış ya da olağanüstü bir durum olmuşcasına apar topar görevlendirme yapılarak gönderilmesi kimi zaman “adama iş” kimi zaman da  “işe adam” mantığıyla hareket edildiğini göstermektedir.
Başka bir kurumdan görevlendirilmiş, eğitim, deneyim ve pratik yönünden sakıncaları da olan, moral ve motivasyonu kaybettirilmiş personelden nasıl bir sağlık hizmeti  sunulmak istenildiğini de halkın takdirine sunuyoruz.
Nitelikli bir sağlık hizmeti için kalıcı çözüm; kadrolu personel istihdamı, yeterli, eşit, adil personel politikası, planlama, personelin emeğinin karşılığını alabilmesi, moral, motivasyon ve çalışma barışının sağlanmasıyla, personelin köle gibi görülmemesiyle mümkün olup bu görevlendirmeler derhal sonlanmalı, böyle bir işleyişten vazgeçilmelidir."Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi